Κείμενο αλληλεγγύης στον αγώνα του συναδέλφου μας απο την Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου και κάλεσμα σε πορεία Παρασκευή 18/1 Περιστέρι



«ΒΕΑΚΗ 56» - ΣΕΡΒΙΡΟΝΤΑΙ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΞΥΛΟ

«Βεάκη 56»
Ο συνάδελφος διανομέας Μοχάμεντ εργαζόταν στο «Βεάκη 56», ψητοπωλείο της γειτονιάς του Περιστερίου, ιδιοκτησίας Χ. Σαλμά. Ο συγκεκριμένος εργοδότης δεν είναι κάποιος τυχαίος στο χώρο της εστίασης. Στην ιδιοκτησία του έχει ήδη άλλα δύο μαγαζιά, και έχει επίσης και τις κατάλληλες «επαφές» για να συντηρεί και να «αναπτύσσει» την επιχειρηματική του δραστηριότητα, όποια κι αν είναι αυτή… Επίσης έχει βρει και τον τρόπο να επιβάλλεται, να τρομοκρατεί και να κερδοσκοπεί σε βάρος των εργαζομένων του.
Στις 23 Δεκέμβρη 2018 ο συνάδελφος, ενώ είχε ήδη απολυθεί από το κάτεργο του Σαλμά επειδή διεκδίκησε πλήρη ασφάλιση και δεδουλευμένα και ενώ δούλευε σε άλλο μαγαζί της περιοχής, δέχτηκε επίθεση κατά τη διάρκεια παράδοσης παραγγελίας που τελικά αποδείχτηκε παραπλανητική, από τον ίδιο τον πρώην εργοδότη του Χ. Σαλμά, μαζί με έναν… μπράβο; φασίστα; τσιράκι; «φίλο του;» που τον συνόδευε. Αιτία του ξυλοδαρμού και της κλοπής σε βάρος του (αργότερα συνειδητοποίησε ότι του έλειπαν 170 ευρώ) ήταν, όπως του δήλωσαν, το ότι αποφάσισε μετά από ένα χρόνο εργασίας σε καθεστώς απαράδεκτων και συνάμα παράνομων συνθηκών, να διεκδικήσει τα νόμιμα. Αυτός ήταν ο τρόπος που βρήκε ο τραμπούκος Σαλμάς να πλουτίζει και να κλείνει τα στόματα όσων αντιστέκονται στην αφαίμαξή τους.
«Πήγαινε να βρεις αυτούς που κολλάνε τα ένσημα»
Η περίφημη ατάκα του Σαλμά, που ειπώθηκε στον συνάδελφο με την απόλυσή του, αντικατοπτρίζει ένα καθεστώς που τείνουν να επιβάλλουν τα αφεντικά (και) στο χώρο της εστίασης. Η υπο-ασφάλιση ή η παντελής απουσία ενσήμων και τα πετσοκομμένα μεροκάματα είναι μια πραγματικότητα με την οποία ερχόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι/ες. Αυτή η πραγματικότητα δεν έχει διακρίσεις σε ντόπιους ή μετανάστες, αν και ένας μετανάστης εργαζόμενος είναι ακόμα πιο ευάλωτος και σε δυσμενέστερη θέση από κάποιον με πλήρη δικαιώματα. Τα αφεντικά αποφεύγουν την καταβολή ενσήμων, άλλοτε με έντεχνους τρόπους, επικαλούμενοι τους «όρους της πιάτσας», και άλλοτε με τρομοκρατία, εκβιασμούς και ξύλο.
«Ρε, γιατί κάνεις καταγγελία; Ο κύριος Σαλμάς είναι καλός άνθρωπος.»
Αυτή είναι η απορία της Προϊσταμένης της Επιθεώρησης Εργασίας Περιστερίου, όπου κατέφυγε ο εργαζόμενος για να καταγγείλει τις παρατυπίες του Σαλμά και να διεκδικήσει τα δεδουλευμένα του.  Δεν είναι η πρώτη φορά που συναντάμε τέτοιου είδους περιστατικά. Πολλές φορές στο παρελθόν έχουμε έρθει αντιμέτωπες/οι με «μιλημένους» κρατικούς υπαλλήλους, είτε στην Επιθεώρηση Εργασίας είτε στο ΙΚΑ, που από τη θέση που βρίσκονται μπορούν να προσφέρουν τις «υπηρεσίες» τους στα αφεντικά και να αποθαρρύνουν τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν αυτά τα ελάχιστα που δικαιούνται. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η εξόφθαλμη φιλο-εργοδοτική συμπεριφορά της προϊσταμένης μας εξοργίζει και δεν πρόκειται να μείνει αναπάντητη.
Της νύχτας τα καμώματα…
Ο κλάδος του επισιτισμού είναι η πρώτη και πιο πρόσφορη επιλογή του κάθε μαφιόζου «επιχειρηματία» προκειμένου να «ξεπλύνει» την όποια παράνομη δραστηριότητά του. Είναι ένας κλάδος όπου οι κρατικές υπηρεσίες (εφορία, ΣΕΠΕ, ΙΚΑ, μπάτσοι) κάνουν τα στραβά μάτια, αφήνοντας χώρο στα αφεντικά της «νύχτας», τους τραμπούκους εργοδότες και τους μπράβους τους  να στήνουν την πιάτσα με τους δικούς τους όρους, δίνοντάς τους το προνόμιο να εκμεταλλεύονται τον κάθε εργαζόμενο/η ανάλογα με τα συμφέροντά τους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση (όχι μεμονωμένη), όταν ο συνάδελφος Μοχάμεντ σήκωσε κεφάλι, κατέληξαν να τον δείρουν και να τον ληστέψουν, χωρίς να φοβούνται τις συνέπειες.
Μόνο που λογάριασαν χωρίς τον ξενοδόχο. Ο συνάδελφος επικοινώνησε άμεσα με τη Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου, επιλέγοντας να απευθυνθεί στο σωματείο του και να το αντιμετωπίσει συλλογικά, χαλώντας τα σχέδια των αφεντικών που μας θέλουν μόνους/ες και τρομοκρατημένους/ες. Τα αφεντικά μπορεί να ελπίζουν ότι με τραμπούκικες επιθέσεις και τρομοκρατία θα μας κάνουν να ξεχάσουμε τα απλήρωτά μας μεροκάματα και τα χαμένα μας ένσημα. Θα μας βρίσκουν μπροστά τους, να οργανωνόμαστε, να συλλογικοποιούμε τις αντιστάσεις μας και να διεκδικούμε την αξιοπρέπειά μας και όλα όσα μας ανήκουν.

ΟΙ ΞΥΛΟΔΑΡΜΟΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΦΟΒΙΖΟΥΝ – ΜΑΣ ΕΞΟΡΓΙΖΟΥΝ

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΑΣ
 ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΣΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΒΑΣΗΣ

 Καλούμε σε πορεία την Παρασκευή 18/1/2019 Πλατεία Δηµοκρατίας (στάση µετρό Περιστέρι).
Προσυγκέντρωση στις 18:00 στα γραφεία του σωματείου.

 εδώ  περισσότερες πληροφορίες για την υπόθεση.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οδηγίες για την καταγγελία στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) και ‘Ίδρυμα Κοινωνικής Ασφάλισης (Ι.Κ.Α.)

ΚΕΙΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΤΕΡΓΟ ΤΟΥ "ΜΠΑΡΜΠΑΛΙΑ" ΣΤΗ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΓΑΖΙ WEE DRUM (ΠΑΝΟΡΜΟΥ) 8/9/2016