ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΝΙΚΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ PIZZA FAN

 
Στα καταστήματα της pizza fan είναι γνωστές οι συνθήκες που επικρατούν όσον αφορά την εντατικοποίηση της εργασίας καθώς και τις κουτσουρεμένες μισθολογικές αποδοχές. Ένα ακόμα κραυγαλέο παράδειγμα του καθεστώτος που βιώνουμε σαν εργαζόμενοι-ες στα καταστήματα του επισιτισμού, μέσα στο οποίο η οποιαδήποτε άρνησή μας στις παράλογες εντολές των αφεντικών ισοδυναμεί αυτόματα και με απόλυση. Γι’ αυτό το λόγο τα μέλη του σωματείου, θέλοντας να αλλάξουν αυτό το καθεστώς ακόμα και μετά την απόλυσή τους συνεχίζουν να παλεύουν σε δικαστικό επίπεδο.
Την άνοιξη του 2015 είχαν γίνει δύο δικαστήρια που αφορούσαν μέλη του Σωματείου Σερβιτόρων Μαγείρων ενάντια στη pizza fan Σεπολίων, στα οποία οι συνάδελφοι/ες δικαιώθηκαν ως προς τις απαιτήσεις τους σχετικά με τις συνθήκες εργασίας. Παρ’ όλα αυτά στην περίπτωση της Παρασκευής Π. το ποσό το οποίο αναγνωρίστηκε από τη δικαστική έδρα απέχει από το πραγματικό οφειλόμενο ποσό, αφού η πρόεδρος υπολόγισε ένα μόνο κομμάτι δεδουλευμένων (θεωρώντας το υπόλοιπο αόριστο), με βάση την εθνική συλλογική σύμβαση και όχι την κλαδική σύμβαση του επισιτισμού με την οποία η εργαζόμενη είχε προσληφθεί. Για τη διεκδίκηση του χαρακτηριζόμενου αόριστου κομματιού θα κατατεθεί εν νέου αγωγή από την εργαζόμενη.
Σύμφωνα με τις παραπάνω αποφάσεις τα ποσά τα οποία εκδικάστηκαν και τελικά αναγνωρίστηκαν έπρεπε να καταβληθούν άμεσα στις εργαζόμενες. Αυτό σημαίνει ότι τα αφεντικά της pizza fan Σεπολίων ήταν πλέον αναγκασμένα να καταβάλουν στις εργαζόμενες Ιρίνα Μπ. και Παρασκευή Π. 6.000 και 3.800 ευρώ αντίστοιχα κάτι που όμως λόγω της αποχής των δικηγόρων τελικά δεν έγινε. Με τη λήξη λοιπόν της αποχής και το ξεκίνημα της δικαστικής σεζόν ξεκίνησαν και οι διαδικασίες ώστε να καταβληθούν τελικά τα ποσά στις δύο συναδέλφισσες. Στην περίπτωση της Παρασκευής Π. κινητοποιήθηκε η διαδικασία για κατάσχεση του μαγαζιού κάτι που τελικά αναιρέθηκε αφού τα αφεντικά της pizza fan Σεπολίων πλήρωσαν μέρος του αναγνωρισμένου πλέον ποσού. Όσον αφορά την απόφαση για τη συναδέλφισσα Ιρίνα η διαδικασία της κατάσχεσης πρόκειται να ξεκινήσει σύντομα.
Παρ’ όλα αυτά, αντιμέτωποι με το πραγματικό πρόσωπο της εταιρίας δεν βρέθηκαν μόνο οι συναδέλφισσες αλλά και ένας πρώην διανομέας που εργάζονταν στην pizza fan Γαλατσίου, μέλος του Σωματείου Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλων. Ο συνάδελφος «τόλμησε» να υπογράψει τις αποδείξεις πληρωμών του καταστήματος «με πάσα επιφύλαξη», κάτι που τον οδήγησε με συνοπτικές διαδικασίες και στην απόλυσή του. Η δίκη που αφορά την εν λόγω άκυρη απόλυση του συναδέλφου επρόκειτο να γίνει στις 29/9/2016 πήρε όμως αναβολή από τη εργοδοσία του καταστήματος.
Να συμπληρώσουμε στο σημείο αυτό πως «όλως τυχαίως» η pizza fan Γαλατσίου εκπροσωπείται από τον ίδιο δικηγόρο Αριστοτέλη Μερεκούλια ο οποίος έχει αναλάβει και την pizza fan Κεραμεικού, Σεπολίων αλλά και Κυψέλης και εργάζεται στο γραφείο του Αλέξη Μητρόπουλου, πρώην βουλευτή του Σύριζα. Αυτό το γεγονός από μόνο του είναι απόδειξη πως η μητρική εταιρία της pizza fan έχει ορίσει τη νομική κάλυψη των franchise της. Φυσικά, η «μαμά» εταιρεία αρνείται την εμπλοκή της, δηλώνοντας ότι η μόνη σχέση που έχει με τα franchise είναι στον ποιοτικό έλεγχο του προϊόντος. Σαν σωματείο, έχουμε έρθει σε διαπραγματεύσεις για τις διάφορες υποθέσεις που αφορούν τα franchise καταστήματα με στελέχη της μητρικής καθώς και έχουμε δει ότι στις παρεμβάσεις μας, πάντα παραβρίσκονται στελέχη από την εταιρεία.
Είναι προφανές πως η μητρική εταιρεία δεν μπορεί να αφήσει τον κάθε εργοδότη να ορίζει έναν οποιαδήποτε δικηγόρο. Υπάρχει μία συγκεκριμένη «γραμμή» της pizza fan που πρέπει να τηρηθεί, η οποία λέει πως σε όλα τα καταστήματά της τα πράγματα κυλάνε στην «πένα». Η «πένα» όμως ξεχειλίζει από μελάνι και ακόμα και οι πιο εξπέρ δικηγόροι δεν μπορούν να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα και να ξεπλύνουν την εργοδοτική ασυδοσία που είναι κατευθυνόμενη, κατά κύριο λόγο, από τη μητρική εταιρεία. Βέβαια ζώντας σε αυτή τη χώρα και βιώνοντας την κουλτούρα της δεν θα μας εξέπληττε αν κάποιος δικαστής κάνει και λίγο τα στραβά μάτια.
Όπως και να ‘χει η ενημέρωση θα συνεχιστεί μέχρι τη δικαίωση, όχι μόνο την υλική αλλά και την ηθική των συναδελφισσών/ων.
Η επόμενη δίκη ενάντια στη pizza fan Σεπολίων θα λάβει χώρα στις 25/10/2016 για τη συναδέλφισσα Παρασκευή Π. όπου πρωτόδικα πλέον έχει αναγνωριστεί η ακυρότητα της απόλυσής της και ένα ποσό για ηθική βλάβη. Επίσης, το αόριστο κομμάτι για τα δεδουλευμένα της ιδίας, θα εξεταστεί πρωτόδικα στις 12/11/2016.
Ο ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ ΤΗΣ PIZZA FAN ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ…
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οδηγίες για την καταγγελία στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) και ‘Ίδρυμα Κοινωνικής Ασφάλισης (Ι.Κ.Α.)

ΚΕΙΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΤΕΡΓΟ ΤΟΥ "ΜΠΑΡΜΠΑΛΙΑ" ΣΤΗ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ

Κείμενο του σωματείου που μοιράζεται για το μαγαζί "Τσίμπι-Τσίμπι" στην Κυψέλη [Κυριακή 21/2]