Η ΜΟΝΗ ΜΑΣ ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ

 Οι αγώνες και οι νίκες απέναντι σε αφεντικά μας δίνουν να καταλάβουμε πόση δύναμή κρύβεται μέσα στους ταξικούς μας αγώνες. Την περίοδο αυτή που η κατάσταση στον επισιτισμό και στις ζωές μας είναι δραματική χρειαζόμαστε να υπενθυμίζουμε στους εαυτούς μας τη δύναμη αυτή για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε, για να πιστέψουμε ότι όντως μπορούμε να τα βάλουμε με τα αφεντικά μας και να νικήσουμε. Παρακάτω γράψαμε μια ανταπόκριση από τους αγώνες που δώσαμε και συνεχίζουμε να δίνουμε το τελευταίο διάστημα στα μαγαζιά: “Ventiri roast house” στου ζωγράφου, “Μπαρμπαλιάς” στη Ν. Φιλαδέλφεια και “Κινονό” στο Κουκάκι. 

“Ventiri roast house”

 Μετά από την οργανωμένη παρέμβαση του Σωματείου και αλληλέγγυου κόσμου, καταβλήθηκαν στο ακέραιο τα ποσά που διεκδικούσε ο συνάδελφος μας Μ.Τ. που αναλογούσαν σε προσαυξήσεις για δουλειά την νύχτα και την Κυριακή, δώρα, επιδόματα και μισθούς υπερημερίας. Είναι μία ακόμα νίκη γενικά στον κλάδο του επισιτισμού αλλά και ειδικά απέναντι στον σωματέμπορα Άγγελο Γιαννακόπουλο και το σινάφι του καθώς το εστιατόριο ανήκει στον όμιλο Γιανακόπουλου μαζί με τους φούρνους Χωριάτικο, Μυλωνάς κλπ. Η νίκη αυτή είναι ακόμα μία επιβεβαίωση πως όταν στεκόμαστε ενωμέν@ μπορούμε να καταφέρουμε πιο πολλά από όσα φανταζόμαστε, πολλές φορές μπορούμε να καταφέρουμε και πιο πολλά από όσα δεν φανταστήκαμε ποτέ ατομικά. 

“Κινονο” 

Εκκρεμεί το ραντεβού στην επιθεώρηση εργασίας μετά από την καταγγελία για μη καταβολή δεδουλευμένων δύο συναδέλφων. Στο εν λόγω μαγαζί επικρατούν οι γνωστές συνθήκες εργασίας στον επισιτισμό: μισά ένσημα, αδήλωτα μεροκάματα, συνεχής πίεση την ώρα εργασίας υπό το βλέμμα της υπεύθυνης, καθόλου δώρα, επιδόματα και ημέρες άδειας. Τα αφεντικά βρήκαν εευκαιρία με δικαιολογία την πανδημία να μειώσουν μεροκάματα στους εργαζόμενους και αφού αντιστάθηκαν στη βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας τους, τους απέλυσε. Οι συνάδελφοι δεν το βάζουν κάτω, δημοσιοποιούν τις συνθήκες εργασίας τους και προτρέπουν και άλλ@ συνάδελφ@ να αντισταθούν.

“Μπαρμπαλιάς” 

Πραγματοποιήθηκε το ραντεβού στην επιθεώρηση εργασίας κατά το οποίο δόθηκε εντολή στους εργοδότες να πληρώσουν αυτά που χρωστάνε στους εργαζόμενους. Παρόλα αυτά συνεχίζεται η διεκδίκηση των δεδουλευμένων από συναδέλφους και ο αγώνας ενάντια στον εκφοβισμό και την προσπάθεια φίμωσης του σωματείου από τα αφεντικά του εν λόγω μαγαζιού αφού τους ενημέρωσαν πως για να αποπληρωθούν θα πρέπει το σωματείο να αποσύρει το σχετικό με την υπόθεση αναρτημένο κείμενο! Οι συνάδελφοι συνεχίζουν τον αγώνα τους και δηλώνουν πως δεν πρόκειται να υποκύψουν στους εκβιασμούς των αφεντικών. 

Ποτέ, τίποτα δεν μας χαρίστηκε. Ούτε και τώρα θα καταφέρουμε κάτι χωρίς αγώνα. Δεν περιμένουμε τίποτα από κυβερνήσεις και αφεντικά, δεν υπάρχουν μεσσίες, σωτήρες, ειδικοί που θα ασχοληθούν με τα προβλήματά μας. Μόνο με αγώνα και οργάνωση θα καταφέρουμε να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες μας, να πάρουμε πίσω τις ζωές μας και όσα μας ανήκουν. Για να επιβιώσουμε στους χώρους της δουλειάς χτίζουμε σχέσεις, εμπιστευόμαστε ο ένας την άλλη, σηκώνουμε το κεφάλι απέναντι στα αφεντικά που μας λένε να πούμε και ευχαριστώ που έχουμε δουλεία. Όταν είμαστε πολλά μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα! Ενώνουμε τις φωνές μας και αγωνιζόμαστε μέσα από το σωματείο μας.

Το διάστημα που διαρκεί το lock down, όσ@ από εμάς θέλουν να συζητήσουν εργασιακές του διαφορές, ζητήματα του κλάδου που τις απασχολούν ,θέματα της ταξικής μας κλεισούρας αλλά και γενικά να έρθουν σε επαφή, να μιλήσουν ,να "αράξουν" -έστω και πίσω από μια οθόνη- με τους συναδέλφους τους βρισκόμαστε διαδικτυακά Δευτέρες 18:30 με 20:00. Για πληροφορίες σε σχέση με τις διαδικτυακές συναντήσεις και τις συνελεύσεις μας μπορείτε να επισκεφτείτε το blog ή το facebook του σωματείου. 

Ο αγώνας συνεχίζεται. Στην εργοδοτική τρομοκρατία απαντάμε όλα μαζί και είμαστε αποφασισμέν@ να νικήσουμε.


*Στην προσπάθειά μας χρησιμοποιούμε τη γλώσσα χωρίς αποκλεισμούς ή αυθαίρετα συμπεράσματα και να συμπεριλάβουμε όσα περισσότερα φύλα γίνεται, αποφασίσαμε να κάνουμε χρήση του συμβόλου «@» και έμφυλων εναλλαγών στην αναγραφή του κειμένου, για να αντικαταστήσουμε το σημείο εκείνο που οι λέξεις δίνουν έμφυλο ή αποκλειστικά αρσενικό προσδιορισμό. Η χρήση του συμβόλου «@» γίνεται στις γλώσσες που έχουν έμφυλες εκφράσεις (Ελληνικά, Ισπανικά κ.ο.κ.). Το «@» είναι ένα σύμβολο που σε υποχρεώνει να σταματήσεις. Σε υποχρεώνει να κάνεις μια παύση όταν διαβάζεις και να σκεφτείς τι και γιατί.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οδηγίες για την καταγγελία στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) και ‘Ίδρυμα Κοινωνικής Ασφάλισης (Ι.Κ.Α.)

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΓΑΖΙ WEE DRUM (ΠΑΝΟΡΜΟΥ) 8/9/2016

ΚΕΙΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΤΕΡΓΟ ΤΟΥ "ΜΠΑΡΜΠΑΛΙΑ" ΣΤΗ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ