Κάλεσμα στην εργατική διαδήλωση Τρίτη 23 Ιουνίου, 19.00, Χαυτεία.

     Τα μέτρα για την εξάπλωση του κορονοιού φαίνεται να χαλαρώνουν για τα αφεντικά αλλά οι συνθήκες κάτω από τις οποίες θα πρέπει να δουλεύουμε δεν χαλαρώνουν καθόλου. Γνωρίζαμε και από πριν  ότι ο κλάδος  μας μόνο αγγελικά πλασμένος δεν είναι αφού τα μισά έως ανύπαρκτα ένσημα, ο μισθός της πλάκας και οι απολύσεις 'για πλάκα' αποτελούν για εμάς τον κανόνα. Την περίοδο αυτή όμως έχουμε φτάσει να αναρωτιόμαστε για τα βασικά όπως το αν θα βρούμε δουλειά ή αν θα παραμείνουμε σε αυτήν που ήδη έχουμε με πετσοκομμένο το μισθό μας. Πάνε να μας φορτώσουν στις πλάτες άλλη μία οικονομική κρίση και δεν είναι η πρώτη φορά.
Η βασική κρατική «μέριμνα» των ημερών είναι το πως θα εξασφαλιστούν τα κέρδη του τουρισμού στο μέγιστο με το κράτος να χρηματοδοτεί στην ουσία απευθείας τα αφεντικά μέσω των ανέργων και εργαζομένων για τη λεγόμενη «ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού». Κι ενώ για τους εργοδότες μας προσφέρει αβέρτα φοροελαφρύνσεις και δημόσιους χώρους, δε φαίνεται να αντιμετωπίζει με την ίδια «φροντίδα» τους χιλιάδες των συναδέλφων μας που είτε έχουν μείνει άνεργοι είτε πρόκειται να δουλέψουν σε μια «κουτσουρεμένη» σεζόν αναλαμβάνοντας αρμοδιότητες για δύο με μισθό του ενός. Η εκ περιτροπής εργασία πάει να θεσμοθετηθεί ως ο “κατάλληλος” τρόπος να δουλεύουμε ενώ οι κρατικές ανακοινώσεις μας κάνουν πλάκα ότι δήθεν θα καλύψουν το υπόλοιπο του μισθού μας λες και δεν ξέρουν το πόσο υποασφαλισμένες είμαστε ήδη στις δουλειές μας και πως οι έλεγχοι από την επιθεώρηση εργασίας είναι ανύπαρκτοι.  
      Επιπλέον, ο ιός φαίνεται να μην είναι τελικά και τόσο επικίνδυνος όταν έρχεται η ώρα για κερδοφορία κι εμείς που πριν λίγες εβδομάδες έπρεπε να επιδείξουμε «ατομική ευθύνη», δουλεύουμε τώρα με αμφίβολα μέτρα προστασίας για την υγεία μας μιας και εξυπηρετούμε τον ίδιο αριθμό πελατών με πριν, αφού στους μαγαζάτορες δίνεται πλέον και επίσημα η άδεια να καταπατήσουν ακόμα περισσότερο τον δημόσιο χώρο -που τόσο χρειαζόμαστε για να ανασάνουμε- και βλέπουμε να απλώνουν τα τραπεζάκια τους στις ίδιες πλατείες που μέχρι χτες μας έδιωχναν με τη βία αν καθόμασταν.
Για ακόμη μια φορά τους λέμε ότι δεν πρόκειται να γίνουμε λάστιχο για να μην χάσουν την ευκαιρία να γεμίσουν τις τσέπες τους άλλο ένα καλοκαίρι!

 Απαιτούμε:

Καμία απόλυση ή μείωση μισθού, καμία βλαπτική μεταβολή των συνθηκών εργασίας σε όσες και όσους δουλεύουν ακόμα ή πρόκειται να δουλέψουν.
Πλήρης ασφάλιση - κανένα ένσημο κλεμμένο – ένσημα βαρέα και ανθυγιεινά.
Κάλυψη από το κράτος όλου του ποσού που υπολείπεται για τη συμπλήρωση του μισθού μας στην περίπτωση επιβολής εκ περιτροπής εργασίας και για τις πραγματικές ώρες δουλειάς μας.
Επίδομα ανεργίας σε όλους τους άνεργους/ες του κλάδου, χωρίς προϋποθέσεις, τουλάχιστον μέχρι την έναρξη της σεζόν 2021. Να καταργηθεί το πλαφόν των 400 ημερών επιδότησης για την τετραετία.
Λήψη εποχικού επιδόματος και επιδόματος ανεργίας μετά το καλοκαίρι χωρίς προϋποθέσεις για όσους/ες εργαστούν στη φετινή κουτσουρεμένη σεζόν.  
Ανανέωση βιβλιαρίων υγείας σε όλους τους εργαζόμενους  και άνεργους του κλάδου χωρίς προϋποθέσεις.
Καμία μείωση των ημερών κανονικής άδειας εξαιτίας της λήψης άδειας ειδικού σκοπού.
Απαλλαγή από την πληρωμή ενοικίων, ΔΕΚΟ, δόσεων στεγαστικών δανείων όσο διαρκεί η κρίση. Καμία έξωση-καμία διακοπή ΔΕΚΟ λόγω αδυναμίας πληρωμής.
Παροχή από τα αφεντικά των μέσων προστασίας που μας υποχρεώνουν να χρησιμοποιούμε.
Γνωρίζουμε πως ο τρόπος για να γίνουν τα αιτήματά μας πραγματικότητα είναι η συλλογική οργάνωση και οι αγώνες μας στο δρόμο. Αυτά που δικαιούμαστε δε θα μας τα χαρίσει κανένα «υπεύθυνο» κράτος ή καλοκάγαθος εργοδότης. 

Γι' αυτό οργανωνόμαστε στο σωματείο μας, μέσα από το οποίο αποκτάμε εμπειρία και μαθαίνουμε η μία από την άλλη πως να διεκδικούμε μέσα στη δουλειά και να αντιμετωπίζουμε το εκάστοτε αφεντικό. Έτσι γινόμαστε πιο δυνατές και δυνατοί αφού δεν περιμένουμε κάποια εργασιακή αυθεντία να μας δείξει το δρόμο. Βρισκόμαστε όλα μαζί τα άτομα που δουλεύουμε στο κλάδο σέρβις, λάντζα, κουζίνα, μπαρ  και συμμετέχουμε ισότιμα στη συνέλευση για κάθε απόφαση που θα παρθεί. Είναι σημαντικό για εμάς η συνέλευση να αποτελεί τόπο ανοικτό για άτομα με διαφορετικές ταχύτητες, μακριά από εξουσιαστικές λογικές, τυπικές ή άτυπες ιεραρχίες, ρατσιστικές και σεξιστικές συμπεριφορές. Παλεύουμε για μια κοινωνία απαλλαγμένη από την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και με όχημα το σωματείο αγωνιζόμαστε για την υπεράσπιση της ζωής και της αξιοπρέπειάς μας.

Οι συνελεύσεις μας πραγματοποιούνται κάθε Τετάρτη στις 17:00 στα γραφεία μας στη Σκυλίτση 10, Εξάρχεια. Ενώ κάθε Δευτέρα στις 18.30 έχουμε άνοιγμα των γραφείων μας.Την Τρίτη 23 Ιούνη καλούμε σε  διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας, Μαζί με άλλα εργατικά σωματεία βγαίνουμε στον δρόμο και βάζουμε μπροστά  τα αιτήματά μας.  
Συγκέντρωση στα Χαυτεία (Αιόλου και Σταδίου) 23/6/20 στις 19:00. 

              

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οδηγίες για την καταγγελία στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) και ‘Ίδρυμα Κοινωνικής Ασφάλισης (Ι.Κ.Α.)

ΚΕΙΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΤΕΡΓΟ ΤΟΥ "ΜΠΑΡΜΠΑΛΙΑ" ΣΤΗ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΓΑΖΙ WEE DRUM (ΠΑΝΟΡΜΟΥ) 8/9/2016