Παρέμβαση στο μαγαζί «Κιμωλία art cafe» στην Πλάκα [Σάββατο 16/4]


Η συνάδελφος Μ. προσελήφθη ως σερβιτόρα στην καφετέρια «Κιμωλία art cafe» (Υπερείδου 5, Πλάκα) στις 2/09/13. Αν και η συμφωνία αφορούσε σε οχτάωρη πενθήμερη εργασία, η εργοδότριά από την αρχή της συνεργασίας και επανειλημμένως προφασιζόταν οικονομικές δυσκολίες έτσι ώστε να δηλώνει την Μ. στο ΙΚΑ για τετράωρη πενθήμερη απασχόληση, αγνοώντας τα αιτήματα της Μ. για ασφάλιση πραγματικής πλήρους απασχόλησης. Σ΄ ένα μαγαζί γεμάτο με πελάτες (και έσοδα) η συνάδελφος Μ. αναγκαζόταν πολλές φορές να δουλεύει και έξι ημέρες την εβδομάδα, καθώς η εργοδότρια απέφευγε συστηματικά την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού για την ομαλή λειτουργία του.

Στο εν λόγω μαγαζί η εργασία της σερβιτόρας περιελάμβανε πολλές φορές, εκτός από το σέρβις ,την προετοιμασία της παραγγελίας(μπουφέ) και την λάντζα, η οποία γινόταν με πλύσιμο στο χέρι , καθώς η εργοδότρια αρνούνταν την αγορά πλυντηρίου. Συνέβαινε, συνεπώς, να δουλεύει ένας για το πόστο δύο ή τριών ατόμων, με αποτέλεσμα την σοβαρή πιθανότητα τραυματισμού, από την συνεχή κόπωση, την έλλειψη οργάνωσης και την απουσία χώρου λάντζας, με τις απαραίτητες από τον νόμο προδιαγραφές.

Στην συνάδελφο Μ. ανακοινώθηκε η απόλυση της στις 10/01/2016, ύστερα από σχεδόν 3 χρόνια εργασίας, χωρίς καμία ουσιαστική και επαγγελματική εξήγηση. Επιπλέον, όταν η Μ. ζήτησε την νόμιμη αποζημίωση της , η εργοδότρια άρχισε να «εκτοξεύει» προσβλητικές εκφράσεις μπροστά σε πελάτες και συναδέλφους, επαναλαμβάνοντας για ακόμα μια φορά την απαράδεκτη συμπεριφορά της απέναντι στην εργαζόμενη και καταπατώντας τα αυτονόητα εργασιακά δικαιώματα της και κάθε έννοια σεβασμού.

Η συνάδελφος Μ., μέλος του Σωματείου Σερβιτόρων-Μαγείρων και λοιπών εργαζομένων στο κλάδο του επισιτισμού, κατέφυγε στην Επιθεώρηση Εργασίας, προκειμένου να καταγγείλει την εργοδότρια για την απόλυση της και να απαιτήσει την νόμιμη αποζημίωση της καθώς και τα δεδουλευμένα της ,δηλαδή, όλες τις κυριακάτικες και νυχτερινές προσαυξήσεις καθώς και τις οικονομικές διαφορές όλων των ετών σε επιδόματα και δώρα. Αντιδρώντας εκδικητικά η εργοδότρια ανακάλεσε και προέβει σε δεύτερη προειδοποιητική απόλυση προκειμένου να μειώσει ακόμη περισσότερο το ποσό της αποζημίωσης. Ενάντια στον κερδοσκοπικό χαρακτήρα των αφεντικών διεκδικούμε την άμεση αποπληρωμή όλων των νόμιμων οφειλών.





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οδηγίες για την καταγγελία στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) και ‘Ίδρυμα Κοινωνικής Ασφάλισης (Ι.Κ.Α.)

ΚΕΙΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΤΕΡΓΟ ΤΟΥ "ΜΠΑΡΜΠΑΛΙΑ" ΣΤΗ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΓΑΖΙ WEE DRUM (ΠΑΝΟΡΜΟΥ) 8/9/2016