Κοινή επιστολή σωματείων προς υπουργείο εργασίας&κοινωνικών υποθέσεων και υπουργείο οικονομικών για τους τρέχοντες λογαριασμούς μας

ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ.

ΠΡΟΣ:
1.ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
2.ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ


Τη στιγμή που παρακολουθούμε την πορεία της πανδημίας του COVID-19, παρατηρούμε παράλληλα να εξελίσσεται μια άνευ προηγουμένου υποτίμηση των ζωών μας. Τα κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία μας, μέσα από τις οριζόντιες και από τα κάτω διεργασίες τους εκπροσωπούν τους εργαζομένους/ες σε πολλούς κλάδους που έχουν πληγεί από την κρίση της πανδημίας του Covid-19 και βλέπουν τις ήδη υποτιμημένες εργασιακές τους συνθήκες να διαλύονται για να σωθεί το κεφάλαιο. Ακόμα και πριν από την κρίση του Covid-19 και των ακόλουθων συνεπειών του στην οικονομία, ο κόσμος της εργασίας δυσκολευόταν να ανταπεξέλθει στην πληρωμή των πάγιων εξόδων του όπως λογαριασμοί ΔΕΚΟ και τηλεπικοινωνιών, τα δυσανάλογα ενοίκια και τα κοινόχρηστα με τον πενιχρό κατώτατο μισθό, που κληροδότησαν οι επιθέσεις στα εργασιακά μας κεκτημένα των προηγούμενων ετών, πόσο μάλλον με το έκτακτο βοήθημα, ένα ποσό πολύ χαμηλότερο του βασικού μισθού με το οποίο καλούμαστε να εξοφλήσουμε τα τρέχοντα έξοδά μας.
Στην παρούσα συνθήκη, όσον αφορά τον επισιτιστικό κλάδο, ένα μικρό κομμάτι των εργαζομένων, καταφέρνει να μπει στις ρυθμίσεις και να δικαιούται το έκτακτο βοήθημα. Ταυτόχρονα όμως ένα πολύ μεγαλύτερο κομμάτι δεν συμπεριλαμβάνεται στις ρυθμίσεις για τα έκτακτα μέτρα στήριξης είτε γιατί ήταν ανασφάλιστο ή άνεργο, είτε γιατί εργάζεται στην τουριστική καλοκαιρινή σεζόν η οποία υπολογιζόταν να έχει ξεκινήσει ήδη.
Στον κλάδο των ΜΚΟ παρατηρείται ήδη γενικευμένη εφαρμογή “ευέλικτων προγραμμάτων εργασίας” ειδικά μέσω της τηλε-εργασίας. Για όσα συνεχίζουν να προσέρχονται σε χώρους εργασίας (δομές φιλοξενίας, camps, κοινωνικές υπηρεσίες κ.α.) παρατηρείται συχνά μη λήψη ή περιορισμένη εφαρμογή των απαραίτητων μέτρων προστασίας και πολλαπλασιασμός καθηκόντων ‘για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες και όσοι λείπουν σε άδειες’. 
Έτσι, για όσο καιρό διαρκέσει η κρίση του Covid-19 αλλά και όσο διαρκέσει η αναπροσαρμογή των εργασιακών μας συνθηκών μετά το πέρας της πανδημικής κρίσης λ.χ. η εφαρμογή της εκ περιτροπής εργασίας που σημαίνει αυτόματα μείωση 50% των απολαβών μας,



Απαιτούμε:
  1. Τα έκτακτα μέτρα υποστήριξης και το επίδομα να συμπεριλαμβάνουν και να ισχύσουν για όλους/όλες τους εργαζόμενους/ες που έχουν μείνει χωρίς μεροκάματο.
  2. Βαρέα ένσημα και επίδομα ανθυγιεινής εργασίας σε όσες/όσους δουλεύουν ακόμα.
  3. Απαλλαγή από την πληρωμή των λογαριασμών ΔΕΚΟ και μετέπειτα προσαρμογή των λογαριασμών με βάση τις εργασιακές μας συνθήκες και τους μισθούς μας.
  4. Απαλλαγή από την καταβολή των ενοικίων και των κοινοχρήστων μας και μετέπειτα προσαρμογή τους με βάση τις εργασιακές μας συνθήκες και τους μισθούς μας.


Παρασκευή 15.5.2020
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΕΡΒΙΤΟΡΩΝ ΜΑΓΕΙΡΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΕΡΒΙΤΟΡΩΝ/ ΜΑΓΕΙΡΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΣΤΙΣΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΒΙΒΛΙΟΥ- ΧΑΡΤΟΥ -ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οδηγίες για την καταγγελία στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) και ‘Ίδρυμα Κοινωνικής Ασφάλισης (Ι.Κ.Α.)

ΚΕΙΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΤΕΡΓΟ ΤΟΥ "ΜΠΑΡΜΠΑΛΙΑ" ΣΤΗ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΓΑΖΙ WEE DRUM (ΠΑΝΟΡΜΟΥ) 8/9/2016