Παρέμβαση του σωματείου στο μαγαζί "ΣΦΗΚΑ" [Σαββ 19/11]

Να πληρώσει τώρα η εργοδοσία του μαγαζιού ‘’ΣΦΗΚΑ’’ στο Κουκάκι

Η συναδέλφισσα Χρύσα Π. εργαζόταν στο μαγαζί «ΣΦΗΚΑ» στο Kουκάκι, που ανήκει στον εργοδότη Χριστοδούλου Δημήτριο και στον «αφανή» εταίρο του Καπετανάκη Σταύρο, από τις 08/09/15 έως τις 30/07/16.
Οι αρμοδιότητές της προφανώς και δεν ήταν αυτές που είχε συμφωνήσει στην αρχή, κάτι που συνηθίζεται στον κλάδο μας. Η συναδέλφισσα Χρύσα Π. πέρα από μπουφέ και σέρβις , έκανε λάντζα, γενική καθαριότητα σε όλο το μαγαζί, πλύσιμο ψυγείου, καθάρισμα ραφιών, τοίχων, πεζοδρομίου, μέχρι και χρέη μαγείρισσας  τελούσε ορισμένες ημέρες της εβδομάδας. Πολλές φορές αναγκαζόταν να έχει όλο το μαγαζί  υπό την ευθύνη της, παραλάμβανε και αποθήκευε την κάβα, με αποτέλεσμα να αποκτήσει πρόβλημα με τη μέση της.
Η συμφωνία ήταν να δουλεύει 8ωρο,είτε πρωί, είτε βράδυ, πράγμα που φυσικά δεν τηρήθηκε σχεδόν ποτέ,καθώς το λιγότερο που δούλευε ήταν 9ωρα και 10ωρα, ανάλογα με τις ανάγκες του μαγαζιού. Φυσικά, εκτός από τους πρώτους 2-3 μήνες, τα ένσημα που δηλωνόντουσαν, ουδεμία σχέση είχαν με την πραγματικότητα, αφου δήλωναν μόνο 2-4 ώρες την εβδομάδα. Για δώρα, επιδόματα,άδειες κτλ ούτε λόγος, εκτός και αν το μαγαζί πήγαινε καλά όπως έλεγαν οι ίδιοι, όπου θα έδιναν 10-20 ευρώ στον κάθε υπάλληλο. Αν σκεφτόσουν  να ζητήσεις τα δώρα και τις άδειες  που σου αναλογούσαν είχες απολυθεί,  και για του λόγου το αληθές μια πρώην εργαζόμενη της επιχείρησης που αρνήθηκε να υπογράψει(ψευδώς) πως έχει πάρει δώρο Χριστουγέννων, απολύθηκε!
Γενικά ο τρόπος συμπεριφοράς των ιδιοκτητών στο πρόσωπο της συναδέλφισσας, όπως και στους περισσότερους εργαζόμενους, ήταν απαράδεκτος καθώς φώναζαν και τραμπούκιζαν το προσωπικό, με αγαπημένη τους φράση: «Αν δεν κάνετε ότι σας  λέω δρόμο και σε όποιον δεν αρέσει η συμπεριφορά μου να σηκωθεί να φύγει από δω»! Σε κάποιες εργαζόμενες μάλιστα υπήρχαν σεξιστικά σχόλια, πολλά από αυτά και μπροστά στους πελάτες.
H συναδέλφισσα Χρύσα Π. έκανε καταγγελία στην επιθεώρηση εργασίας διεκδικώντας τα δεδουλευμένα, τα δώρα και τις άδειες ενός χρόνου σχεδόν, διότι αφού άνοιξε το μαγαζί  μετά τις διακοπές του καλοκαιριού, οι εργοδότες ειδοποίησαν τηλεφωνικά την συναδέλφισσα ότι θα την ενημερώσουν πότε ξεκινούν οι βάρδιες της με βάση το εβδομαδιαίο πρόγραμμα. Τρεις ημέρες μετά της ανακοινώθηκε από την λογίστρια της επιχείρησης ότι της είχε γίνει οικειοθελής αποχώρηση. Συνηθισμένη τακτική εργοδοτών στους υπαλλήλους τους, λίγο πριν κλείσουν χρόνο στην επιχείρηση, προκειμένου να γλιτώσουν την αποζημίωση. Όταν η συναδέλφισσα Χρύσα Π. διαμαρτυρήθηκε, καθώς με αυτόν τον τρόπο, έχανε και την αποζημίωση και το ταμείο ανεργίας από τον ΟΑΕΔ, της είπαν ότι θα την προσλάβουν για δυο μέρες και κατόπιν θα την απολύσουν για να μπορέσει να γραφτεί στους καταλόγους του ΟΑΕΔ, πράγμα στο οποίο η συναδέλφισσα ποτέ δεν συμφώνησε, εφόσον δεν ήταν διατεθειμένοι να της πληρώσουν τα δεδουλευμένα της. Όταν τους ήρθε ,λοιπόν, η ειδοποίηση από την επιθεώρηση εργασίας, η απάντησή τους στη συναδέλφισσα Χρύσα Π. ήταν ότι ‘’δεν μπορεί να τους κάνει κανείς τίποτα, καθώς η επιχείρηση θα αλλάξει χέρια και θα μεταφερθεί στο όνομα της γυναίκας του αφανή εταίρου’’.
Η εκμετάλλευση των αφεντικών (μικρών και μεγάλων) ολοένα και εντείνεται. Νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν ότι θέλουν, όποτε θέλουν, χωρίς να υπολογίζουν τίποτε και κανέναν. Έχουν διαρκώς απαιτήσεις χωρίς οι ίδιοι  να τηρούν τις υποχρεώσεις τους απέναντι σε εμάς τους εργαζόμενους. Οποιοσδήποτε αντιδρά τον φοβερίζουν και τον απειλούν  με απόλυση. Ξέρουν πολύ καλά  όμως ότι χωρίς εμάς καμία επιχείρηση δεν μπορεί να λειτουργήσει. Γνωρίζουν  επίσης ή αρχίζουν να μαθαίνουν ότι τα τελευταία χρόνια εργαζόμενοι και εργαζόμενες που οργανώνονται στο σωματείο μας έχουν κερδίσει σημαντικές νίκες και τους έχουν αναγκάσει να πληρώσουν νόμιμα δεδουλευμένα.
Ας τους δείξουμε λοιπόν την δύναμη μας όταν οργανωνόμαστε και παλεύουμε συλλογικά.
Κανένας εργαζόμενος μόνος του απέναντι στα αφεντικά  
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΤΗΝ  ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ  ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΩΝ, ΔΩΡΩΝ ΕΟΡΤΩΝ, ΑΔΕΙΩΝ , ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ  ΚΑΙ ΤΙΣ ΝΥΧΤΕΡΙΝΕΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΣΣΑ ΧΡΥΣΑ Π.
Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων και λοιπών εργαζομένων του κλάδου επισιτισμού.

Ακολουθούν φωτογραφίες από την παρέμβαση του σωματείου έξω από το μαγαζί:

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οδηγίες για την καταγγελία στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) και ‘Ίδρυμα Κοινωνικής Ασφάλισης (Ι.Κ.Α.)

ΚΕΙΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΤΕΡΓΟ ΤΟΥ "ΜΠΑΡΜΠΑΛΙΑ" ΣΤΗ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΓΑΖΙ WEE DRUM (ΠΑΝΟΡΜΟΥ) 8/9/2016