Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων και λοιπών Αθήνα, 29/12/2008

εργαζομένων στον κλάδο του επισιτισμού.

Λόντου 6, 106-81, Αθήνα.


ΨΗΦΙΣΜΑ Δ.Σ.

Tο σωματείο μας καταδικάζει τη δολοφονική επίθεση με βιτριόλι ενάντια στη συνδικαλίστρια καθαρίστρια Κωνσταντίνα Κούνεβα. Θεωρούμε πως η επίθεση που δέχτηκε οφείλεται στον δυναμικό και ανεξάρτητο αγώνα που έκανε ενάντια στα εργοδοτικά συμφέροντα που λυμαίνονται το χώρο του καθαρισμού δημοσίων οργανισμών και μεγάλων επιχειρήσεων. Οι διεκδικήσεις της Κωνσταντίνας ως γεν. γραμματέως της Παναττικής Ένωσης Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού (ΠΕΚΟΠ), είχαν ήδη απαντηθεί με απειλές και εργοδοτική βία πολλών επιπέδων, γεγονότα που αποδεικνύουν ότι η αταλάντευτη στάση της ενοχλούσε τα κυκλώματα αυτά, που εκμεταλλεύονται κυρίως μετανάστες -με όρους σύγχρονου δουλεμπορίου- αποκομίζοντας τεράστια κέρδη.

Οι δολοφόνοι που επιτέθηκαν στην Κωνσταντίνα θεώρησαν πως, επειδή είναι γυναίκα, μετανάστρια και συνδικαλίστρια σε μια χώρα που ο γραφειοκρατικός συνδικαλισμός συνεργάζεται με το κράτος στη χάραξη αντεργατικής πολιτικής, οι μετανάστες τρομοκρατούνται και ξεζουμίζονται και οι γυναίκες θεωρούνται κατώτερα όντα, θα είχαν εύκολο έργο. Όμως λογάριασαν λάθος.

Όπως κάθε άλλο αυτόνομο και ταξικό πρωτοβάθμιο σωματείο, έτσι κι εμείς εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας προς την Κωνσταντίνα και δηλώνουμε πως θα αγωνιστούμε για την παραδειγματική τιμωρία των φυσικών και ηθικών αυτουργών της επίθεσης. Δε θα επιτρέψουμε στους εργοδότες να τρομοκρατούν και να επιτίθενται στους εργαζόμενους που παλεύουν για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και εν τέλει για ένα καλύτερο αύριο για όλους μας.

Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΗ ΤΗΣ.

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΝΤΙΤΑΣΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΜΑΣ.

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΓΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΠΟΛΑΒΩΝ ΤΟΥΣ.

ΕΝΑΝΤΙΩΝΟΜΑΣΤΕ ΣΤΙΣ ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ.

Η πρόεδρος Ο γεν. γραμματέας

Ολυμπία Δασκαλοπούλου Κων/νος Φλώρος



Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων και Αθήνα, 28/12/2008

λοιπών εργαζομένων του κλάδου του επισιτισμού.

Λόντου 6, 106 81, Αθήνα.



ΨΗΦΙΣΜΑ Δ.Σ.

Η δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στις 6 Δεκέμβρη του 2008 δεν ήταν ούτε μεμονωμένο, ούτε και τυχαίο περιστατικό. Ήταν το κερασάκι στην τούρτα μιας πολύμορφης καταστολής, που βιώνει το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Γι’ αυτό το λόγο και αποτέλεσε αφορμή για μια πανελλαδική κοινωνική έκρηξη, η οποία αμέσως πήρε διαστάσεις εξέγερσης.

Τα αίτια αυτής της εξέγερσης είναι πολυάριθμα και αντικατοπτρίζουν την καταπίεση που δέχεται το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Απ’ τις κρατικές δολοφονίες μεταναστών, μαθητών, Ρομά, μέχρι τα εκατοντάδες θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα των τελευταίων χρόνων και την έξαρση της ανεργίας και της εργοδοτικής βίας, η λίστα των αιτιών της εξέγερσης είναι ατελείωτη.

Οι εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων που ξεσηκώθηκαν σε όλη την επικράτεια, απ’ την Κρήτη ως τη Θράκη, απ’ την Αθήνα μέχρι τις μικρές πόλεις και κωμοπόλεις, δεν ήταν μόνο μαθητές, όπως προσπάθησε να μας πείσει η τηλεοπτική προπαγάνδα. Ήμασταν και όλοι οι εργαζόμενοι που βιώνουμε στο πετσί μας μια αντεργατική πολιτική άνευ προηγουμένου, δουλεύοντας ανασφάλιστοι, υπό καθεστώς εργοδοτικής βίας, για να βγάλουμε ψίχουλα, παρακολουθώντας παράλληλα τις κρατικές επιλογές στήριξης των τραπεζών, των μοναστηριών και των αφεντικών (ασφαλιστικά νομοσχέδια, συμβάσεις πείνας, άδικη φορολόγηση).

Προέκταση αυτών των επιλογών του κράτους και του κεφαλαίου είναι η τυφλή αστυνομική βία και αυθαιρεσία, που πρωτοεκφράστηκε με τη δολοφονία του 16χρονου μαθητή και συνεχίστηκε αμείωτη τις ημέρες που ακολούθησαν. Μαζικές συλλήψεις στο σωρό, στοχοποίηση των μεταναστών και των μαθητών, αθρόες προφυλακίσεις χωρίς στοιχεία και εξοντωτικές ποινές για ανύπαρκτα αδικήματα, χαρακτήρισαν την κατασταλτική πολιτική απέναντι στην εξέγερση. Αναπόφευκτη κατάληξη του κατασταλτικού οργίου, ήταν η χρήση του τρομονόμου, απέναντι σε 15χρονα παιδιά, λίγες μόλις μέρες μετά το «χάδι» της δικαιοσύνης προς τους αστυνομικούς της ζαρντινιέρας, που κατέστρεψαν μια ανθρώπινη ζωή.

Το σωματείο μας στέκεται αλληλέγγυο προς όλους τους συλληφθέντες της εξέγερσης. Θεωρούμε πως όλες οι συλλήψεις είναι αποτέλεσμα της στοχευμένης καταστολής που επιχείρησε η κυβέρνηση, για να ανακόψει τη μαζική συμμετοχή του κόσμου στις διαδηλώσεις και τις συγκρούσεις των ημερών.

Απαιτούμε την άμεση και οριστική παύση όλων των διώξεων εναντίον των συλληφθέντων της εξέγερσης, ανεξαρτήτως υπηκοότητας ή κατηγορίας.

Απαιτούμε την άμεση αποφυλάκιση όλων των προφυλακισθέντων της εξέγερσης.


Η Πρόεδρος Ο γεν. γραμματέας

Ολυμπία Δασκαλοπούλου Κων/νος Φλώρος

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οδηγίες για την καταγγελία στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) και ‘Ίδρυμα Κοινωνικής Ασφάλισης (Ι.Κ.Α.)

ΚΕΙΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΤΕΡΓΟ ΤΟΥ "ΜΠΑΡΜΠΑΛΙΑ" ΣΤΗ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΓΑΖΙ WEE DRUM (ΠΑΝΟΡΜΟΥ) 8/9/2016