Παρέμβαση του σωματείου στο μαγαζί "Απ΄αλλού"


Την Παρασκευή 22/2 πραγματοποιήσαμε παρέμβαση στο μαγαζί "Απ΄αλλού" στα εξάρχεια με τη συμμετοχή πολλών αλληλέγγυων, ακολουθεί το κείμενο που μοιράστηκε.






ΙΣΤΟΡΙΕΣ “ΑΠ’ΑΛΛΟΥ”

ΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ, ΜΙΑ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΚΑΙ ΜΙΑ ΒΛΑΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ

Η ιστορία των συναδελφισσών μας Ν.Α., Ν.Σ. και Μ.Κ. στο ταχυφαγείο Απ’ Αλλού στα Εξάρχεια δεν διαφέρει και πολύ από την πραγματικότητα που όλοι και όλες μας έχουμε βιώσει κάποια στιγμή στον κλάδο του επισιτισμού. Είχαν υπογράψει τις “γνωστές” εικονικές συμβάσεις της ημιαπασχόλησης, που δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ώρες εργασίας και που τα αφεντικά μας αναγκάζουν να υπογράφουμε, πατώντας πάνω στην ανάγκη μας για δουλειά, πλασάροντάς το μάλιστα ως «συμφωνία» που μας συμφέρει. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ξεκάθαρο εκβιασμό που συμφέρει μόνο τα αφεντικά, καθώς έτσι μπορούν να εμφανίσουν μειωμένα έσοδα, αντίστοιχα έξοδα, κερδίζοντας φορολογικές ελαφρύνσεις, γλιτώνοντας τις ασφαλιστικές εισφορές και έτσι γεμίζουν ανενόχλητοι τα ταμεία τους με μαύρο χρήμα. Οι εργαζόμενοι από την άλλη μένουν εκτεθειμένοι π.χ. σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος ή άδειας ασθενείας, μητρότητας κτλ. και παίρνουν κουτσουρεμένα τα δώρα και τα επιδόματα. Υπό αυτές τις συνθήκες οι συναδέλφισσές μας και μέλη του σωματείου «συμφώνησαν» στην υποδηλωμένη εργασία, ενώ το αφεντικό Χ. Χαλβατζόγλου με τη διαλεκτική του “εγώ το κάνω για σας” με θράσος αυτοπροβάλλεται ως γενναιόδωρος προς τους εργαζόμενους.
Η Μ.Κ. εργάζεται στην επιχείρηση Απ’ Αλλού ως βοηθός μάγειρα από τον Μάρτιο του 2016, αρχικά αδήλωτη, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2016 υπέγραψε την εικονική αυτή σύμβαση. Και ενώ είχε ήδη διεκδικήσει από το αφεντικό την πλήρη ασφάλισή της, χωρίς βέβαια αποτέλεσμα, τον Σεμπτέμβριο του 2017 έμεινε έγκυος και εξαιτίας μιας σοβαρής επιπλοκής στην εγκυμοσύνη της αναγκάστηκε να πάρει μακροχρόνιες αναρρωτικές άδειες, μέχρι και την στιγμή των αδειών κυοφορίας/λοχείας του ΕΦΚΑ και την άδεια μητρότητας του ΟΑΕΔ. Εάν η συναδέλφισσα είχε πλήρη ασφάλιση, θα είχε και μια αξιοπρεπή επιβίωση όχι μόνο για εκείνη αλλά και για το βρέφος της, όμως τα ποσά που έλαβε από τους κρατικούς φορείς ήταν ελάχιστα, καθώς υπολογίστηκαν σύμφωνα με την σύμβαση που είχε “συμφωνήσει” με το αφεντικό της. Η συναδέλφισσα διεκδικεί τα πραγματικά ποσά των Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, επιδόματα αδείας, την ορθή τακτοποίηση των ενσήμων της και σε δεύτερο επίπεδο τα πραγματικά ποσά που θα έπρεπε να λάβει καθ’ όλο το διάστημα των αδειών της.
Η Ν.Α. ξεκίνησε να δουλεύει στο Απ’αλλού  ως βοηθός μάγειρα από τον Σεπτέμβριο του 2017, αλλά υπέγραψε σύμβαση αρκετούς μήνες αργότερα. Η συναδέλφισσα Ν.Σ. υπέγραψε και αυτή αντίστοιχη εικονική σύμβαση τον Δεκέμβρη του 2018. Και οι δύο αντιλήφθηκαν ότι στην επιχείρηση το αφεντικό καλλιεργούσε ένα «οικογενειακό» κλίμα. Λίγο πριν την επιστροφή της Μ.Κ. στην εργασία μετά τη λήξη της άδειας μητρότητας, και ενώ τον είχε ενημερώσει ότι διεκδικεί όσα πραγματικά της αναλογούν, το «οικογενειακό» κλίμα απέδωσε καρπούς, καθώς το αφεντικό το χρησιμοποίησε για να καλλιεργήσει στους υπόλοιπους εργαζόμενους εχθρικό κλίμα απέναντί της, διαδίδοντας ψευδώς ότι του ζητάει παράλογα ποσά και προβάλλοντάς την ως «απειλή» για την επιχείρηση (και άρα και για τους ίδιους). Αποκορύφωμα αυτής του της προσπάθειας ήταν ένα «μίτινγκ» που κάλεσε, με μοναδικό σκοπό να τη διαβάλει. Οι Ν.Α. και Ν.Σ. ήταν οι μόνες που αντέδρασαν και αποχώρησαν από το «μίτινγκ», ενώ οι υπόλοιποι εργαζόμενοι παρέμειναν.
Στις 19/01/19 το σωματείο μας πραγματοποίησε ενημερωτικό μοίρασμα στην περιοχή των Εξαρχείων σχετικά με την υπόθεση της Μ.Κ. με κατάληξη στο Απ’αλλού. Η αντίδραση του Χαλβατζόγλου ήταν να αρχίσει να της στέλνει εξώδικα, ενώ την ίδια περίοδο φρόντισε να τροποποιήσει τις συμβάσεις όλων των εργαζομένων, ώστε να αντικατοπτρίζουν τις πραγματικές ώρες εργασίας τους, για να είναι καλυμμένος σε τυχόν έλεγχο από το ΣΕΠΕ και το ΙΚΑ. Η τροποποίηση αυτή συνοδευόταν από την υπόσχεση ότι θα διατηρηθεί ίδιος ο μισθός (κατώτατος συν εξτρά μαύρες αποδοχές). Λίγες μέρες αργότερα, αθέτησε αυτή του την απόφαση και οι αποδοχές ήταν πλέον ο βασικός μισθός χωρίς μαύρες αποδοχές με την δικαιολογία ότι “δεν βγαίνει”, ρίχνοντας την ευθύνη στις διεκδικήσεις της Μ.Κ. Στην πραγματικότητα, με απλή αριθμητική προκύπτει πως η αναπροσαρμογή αυτή του μισθού έρχεται στο αφεντικό μία ή άλλη και το ότι “δεν βγαίνει” σημαίνει ότι ίσως μειωθεί λίγο το μαύρο κέρδος του και θα πειραχτεί η καλομαθημένη τσέπη του. Η μείωση των αποδοχών προκάλεσε τον θυμό των υπόλοιπων εργαζομένων, που τον προσωποποίησαν στις 3 συναδέλφισσες του σωματείου, τις κατηγόρησαν που υπερασπίστηκαν τα αυτονόητα και συσπειρώθηκαν επιδεικτικά στο πλευρό του αφεντικού.
Η Ν.Σ. την επόμενη μέρα της παρέμβασης του σωματείου, μπήκε σε ένα χώρο εργασίας που λέγοντας καλημέρα όλοι οι συνάδελφοι της γύρισαν επιδεικτικά την πλάτη και αρνούνταν να της μιλήσουν ακόμα και για να “βγει “ η δουλειά. Αυτό που ακολούθησε τις επόμενες μέρες μόνο ως κανιβαλισμός μπορεί να χαρακτηριστεί. Λεκτικές επιθέσεις, τραμπουκισμοί και παθητικοεπιθετικές συμπεριφορές σε όλη τη βάρδια, καθιστώντας το κλίμα επίτηδες ανυπόφορο. Πολλές από αυτές τις επιθέσεις έλαβαν χώρα μπροστά στο αφεντικό , που δεν έπαιρνε θέση τρίβοντας τα χέρια του από ικανοποίηση, καθώς οι υπάλληλοί του μια χαρά θα ξεσκαρτάριζαν την επιχείρηση από τυχόν συνδικαλιστές.
Η Μ.Κ. επέστρεψε στο Απ’ Αλλού σε άλλο πόστο, ενώ παρά τις διεκδικήσεις της για πλήρη ασφάλιση έμεινε η μόνη που δεν εργάζεται με 6ωρo, όπως συνέβαινε από την αρχή της εργασίας της. Λίγες μέρες αργότερα, η  Ν.Α. ενημερώθηκε από το αφεντικό για μείωση των ωρών εργασίας της. Η ίδια του δήλωσε ότι αρνείται οποιαδήποτε τροποποίηση στην σύμβασή της και έτσι της ανακοινώθηκε ότι απολύεται. Μία απόλυση εκδικητική, η οποία έγινε ξεκάθαρα προς παραδειγματισμό για όσους δεν είναι με το μέρος του. Η Ν.Α. έχει προχωρήσει σε καταγγελία στο ΣΕΠΕ για εκδικητική απόλυση και διαφορές δώρων, αδειών και ενσήμων. Η Ν.Σ. μετά από επανειλημμένες σκηνές κανιβαλισμού και παραλογισμού από τους υπόλοιπους εργαζόμενους εξαναγκάστηκε σε παραίτηση.

Ας μάθουν λοιπόν στην πιάτσα των Εξαρχείων και σε κάθε πιάτσα ότι υπάρχουν εργάτριες που δεν κοστολογούν την αξιοπρέπειά τους, πόσο μάλλον για 5 ευρώ την ώρα και μαύρα.

Και οι τρεις συναδέλφισσες έχουν κάνει καταγγελία στην επιθεώρηση εργασίας και διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους. Εμείς ως Σ.Σ.Μ. είμαστε δίπλα στον αγώνα τους, ενάντια στις εκδικητικές απολύσεις, εξωθήσεις σε παραίτηση και βλαπτικές μεταβολές στις συμβάσεις εργασίας. Απαιτούμε την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων και των ενσήμων που διεκδικούν.



ΚΑΜΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ (ΜΗΤΕΡΑ) ΜΟΝΗ
ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ



ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΡΓΑΤΡΙΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
                                         ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οδηγίες για την καταγγελία στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) και ‘Ίδρυμα Κοινωνικής Ασφάλισης (Ι.Κ.Α.)

ΚΕΙΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΤΕΡΓΟ ΤΟΥ "ΜΠΑΡΜΠΑΛΙΑ" ΣΤΗ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΓΑΖΙ WEE DRUM (ΠΑΝΟΡΜΟΥ) 8/9/2016