AYTA ΔΕΝ ΠΕΡΝΑΝΕ ΕΔΩ! (ή αλλιώς) Μπαρμπαλιάς: 1000 και 1 νύχτες εκβιασμών...

 Στις 27/11 πραγματοποιήθηκε η τριμερής συνάντηση στο ΣΕΠΕ νέας Ιωνίας για την υπόθεση των συναδέλφων Ι.Ρ. και Δ.Α, έναντι της επιχείρησης «Μπαρμπαλιάς Νέας Φιλαδέλφειας ΕΕ». Οι εργαζόμενοι διεκδικούν δεδουλευμένα μηνών από τα αφεντικά του συγκεκριμένου καταστήματος για τα οποία αναγκάζονταν να δουλεύουν για τα γνωστά ψίχουλα και με ένα ένσημο-γελοιότητα τη βδομάδα. Στο ραντεβού της επιθεώρησης δεν εμφανίστηκε ο πλέον γνωστός (από προηγούμενο κείμενο του Σωματείου) εργοδότης Φώτης Καραντουμάν αλλά τα πρωτοπαλίκαρα του – μέτοχοι της επιχείρησης ( Ψαράκης Μανώλης /Ψουνόπουλος Δημήτρης) συνοδευόμενοι από τον λογιστή της εταιρίας. Καθ’ όλη τη διάρκεια της αναμονής πριν τη διεξαγωγή της εργατικής διαφοράς, οι συγκεκριμένοι, «μαθήτευαν» τον λογιστή της εταιρίας πως «πρέπει να μαθευτεί παντού ότι αυτοί είναι συνδικαλιστές», λες και είναι επίδικο το να διεκδικείς την ζωή που σου κλέβουν καθημερινώς. Προφανώς, τέτοιου είδους αναφορά δεν έγινε ποτέ εντός της επιθεώρησης.

Αν και η έκβαση της τριμερούς ήταν θετική για τους συναδέλφους (καθώς τους αναγνωρίστηκαν οι οφειλές), δόθηκε διορία στους εργοδότες να αποζημιώσουν τους εργαζόμενους. Τις επόμενες μέρες ξεκινάει μια σειρά κλήσεων προς τους συναδέλφους και στο μέλος του σωματείου Α.Τ. από το δικηγόρο των εργοδοτών, ο οποίος κάνει ξεκάθαρο με όρους στεγνού εκβιασμού, πως για να αποπληρωθούν οι εργαζόμενοι θα πρέπει το σωματείο να αποσύρει το σχετικό με την υπόθεση αναρτημένο του κείμενο. Αφού η απάντηση ήταν ρητά αρνητική, επικοινώνησε ξανά με πρόφαση την άνευ όρων εξόφληση των χρωστούμενων. Προφανώς ούτε αυτό ίσχυε, καθώς την ημέρα που είχε οριστεί το ραντεβού στο γραφείο του για την υπογραφή των εξωδικαστικών συμφωνητικών, οι συνάδελφοι έλαβαν ένα κατάπτυστο και εκβιαστικό συμφωνητικό, το οποίο μέσα σε πολλά άλλα έβαζε ρήτρα πως αν το σωματείο αναφέρει ξανά σε δημόσιο κείμενο του την επιχείρηση ή οι συνάδελφοι διεκδικήσουν τα ένσημα τους, θα υποχρεωθούν σε αποζημίωση ύψους 3.000 ευρώ.

Οι παραπάνω τακτικές κάθε άλλο παρά άγνωστες δεν είναι, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι εξοργιστικές. Αποτελούν παγιωμένες μέθοδοι των αφεντικών, που το μόνο που ξέρουν είναι να απειλούν και να εκβιάζουν έμμεσα ή άμεσα όποιο τολμάει να διεκδικήσει τα αυτονόητα. Επιπλέον, δεν είναι η πρώτη φορά που εκτοξεύουν απειλές απέναντι σε σωματεία και προσπαθούν να εκβιάσουν τα μέλη του ώστε να σταματήσουν να υπερασπίζονται τ@ συναδέλφ@ τους. Είναι τουλάχιστον τραγικό και συνάμα γελοίο να πιστεύουν ότι το σωματείο θα σταματήσει να αναδεικνύει τις αυθαιρεσίες των αφεντικών ή να διεκδικεί με κάθε τρόπο τα δικαιώματα των εργαζομένων.





Ας γίνει λοιπόν ξεκάθαρο σε κάθε Μπαρμπαλιά( Καραντουμάν, Πονήρη, Ψαράκη, Ψουνόπουλο και κάθε παρατρεχάμενό τους) και γενικότερα σε κάθε αφεντικό με τις ίδιες προθέσεις, ότι αυτές οι πρακτικές δεν περνάνε στο σωματείο, δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε ούτε και να δεχτούμε κανέναν εκβιασμό ή απειλή. Επιπλέον, ας τους γίνει ακόμα πιο ξεκάθαρο πως δε θα επιτρέψουμε τ@ συναδέλφ@ μας να ξανά δεχτούν καμία απειλή έναντι της σωματικής τους ακεραιότητας και αυτό θα το διασφαλίσουμε με κάθε μέσο. Ενάντια σε κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία και εκβιαστική συμπεριφορά, να οργανωθούμε και να συλλογικοποίησουμε τις αντιστάσεις για να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα της τάξης μας.





ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΙΟ ΤΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ

ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΙ ΜΑΣ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

ΝΑ ΣΠΕΙΡΟΥΜΕ ΤΟΝ ΙΟ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

ΚΑΜΙΑ ΜΟΝΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ!





*Στην προσπάθειά μας χρησιμοποιούμε τη γλώσσα χωρίς αποκλεισμούς ή αυθαίρετα συμπεράσματα και να συμπεριλάβουμε όσα περισσότερα φύλα γίνεται, αποφασίσαμε να κάνουμε χρήση του συμβόλου «@» και έμφυλων εναλλαγών στην αναγραφή του κειμένου, για να αντικαταστήσουμε το σημείο εκείνο που οι λέξεις δίνουν έμφυλο ή αποκλειστικά αρσενικό προσδιορισμό. Η χρήση του συμβόλου «@» γίνεται στις γλώσσες που έχουν έμφυλες εκφράσεις (Ελληνικά, Ισπανικά κ.ο.κ.). Το «@» είναι ένα σύμβολο που σε υποχρεώνει να σταματήσεις. Σε υποχρεώνει να κάνεις μια παύση όταν διαβάζεις και να σκεφτείς τι και γιατί.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οδηγίες για την καταγγελία στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) και ‘Ίδρυμα Κοινωνικής Ασφάλισης (Ι.Κ.Α.)

ΚΕΙΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΤΕΡΓΟ ΤΟΥ "ΜΠΑΡΜΠΑΛΙΑ" ΣΤΗ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΓΑΖΙ WEE DRUM (ΠΑΝΟΡΜΟΥ) 8/9/2016