ΚΕΙΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΤΕΡΓΟ ΤΟΥ "ΜΠΑΡΜΠΑΛΙΑ" ΣΤΗ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ

 

Μπαρμπαλιάς : Γεύσεις εξ’ ανατολής και μεσαίωνα



Διανύουμε μια περίοδο γενικευμένης εργασιακής επισφάλειας στο σύνολο των μαγαζιών που πουλάμε καθημερινά την εργατική μας δύναμη. Καλούμαστε διαρκώς να υπομείνουμε καθημερινές προσβολές και δυσμενείς συνθήκες εργασίας στα μαγαζιά που εργαζόμαστε ώστε να επιβιώσουμε οικονομικά. Μία συνθήκη που ελέω covid, δίνει το καλύτερο πάτημα σε κράτος και αφεντικά να γίνουν εκφραστές ακόμη πιο επιθετικών πρακτικών πάνω στα σώματα και τις αντοχές μας. Μία συνθήκη που αντιλαμβανόμαστε και με το παραπάνω πως δεν είναι κάτι το παροδικό, αλλά διαρκές.

Από αυτή την δυστοπία δεν θα μπορούσαν να λείπουν και τα εργασιακά κάτεργα του «Μπαρμπαλιά». Και στις τρεις επιχειρήσεις της αλυσίδας( Φιλαδέλφεια, Ν. Ιωνία και Μαρούσι) η «συνταγή» είναι μία. Μισό ένσημο την εβδομάδα για πενθήμερη / εξαήμερη εργασία και πενιχροί μισθοί/ωρομίσθια. Διαρκείς βλαπτικές μεταβολές των προγραμμάτων με πρόσχημα τις εκάστοτε ανάγκες της επιχείρησης (μειωμένες ώρες και μεροκάματα όταν «έπεφτε» η δουλειά, κομμένα ρεπό και εντατικοποίηση όταν υπήρχε φόρτος εργασίας), συνεχής επιτήρηση ( κάμερες ακόμη και στα αποδυτήρια), άρνηση παροχής γεύματος σε χορτοφάγο συνάδελφο είναι μερικές από’ τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στα προαναφερόμενα καταστήματα. Χαρακτηριστικά είναι τα παρακάτω περιστατικά συναδελφισσών απ’ το μαγαζί στη Φιλαδέλφεια:

Περιστατικό 1ο (Αύγουστος 2020) :

Η συναδέλφισσα και μέλος του σωματείου Α.Τ., έπειτα από βλαπτική μεταβολή που την ωθούσε σε οικειοθελή αποχώρηση, διεκδίκησε τα δεδουλευμένα της και την απόλυση της, την ίδια στιγμή που η εργοδοσία με πρακτικές εκφοβισμού προσπαθούσε να την ωθήσει να παραμείνει άπραγη. «Φιλικές κουβεντούλες» και « συμβουλές» έλαβαν μέρος καθ’ όλη την διάρκεια της διένεξης από τον εργοδότη Φώτη Καραντουμάν, μια με το μαστίγιο ότι «κρίμα, είσαι νέα κοπέλα να μην μπορείς να ξαναβρείς δουλειά», μία με το καρότο ότι θα μπορούσε να επανέλθει στην εργασία της μεν, με βλαπτικούς όρους δε (ημιαπασχόληση) ώστε να μην προχωρήσει στην διεκδίκηση των δεδουλευμένων της.

Περιστατικό 2ο (Σεπτέμβριος 2020)

Ο συνάδελφος Δ.Α., ο οποίος εργαζόταν στο εν λόγω κάτεργο επί ένα χρόνο συνεχών βλαπτικών μεταβολών ( αυξομείωση ωραρίου εργασίας κατά το δοκούν αλλά και μείωση των ήδη πετσοκομμένων αποδοχών μετά το πέρας της 1ης καραντίνας) αποφάσισε να παραιτηθεί και να διεκδικήσει τα δεδουλευμένα του (προσαυξήσεις μεροκάματων, ένσημα στην πραγματική τους διάσταση, δώρα επιδόματα). Απευθύνθηκε στην επιθεώρηση εργασίας για διενέργεια εργατικής διαφορά όπως κι επίσης στο σωματείο σερβιτόρων μαγείρων. Έκτοτε έχει δεχθεί 2 φορές τηλέφωνα από την εργοδοσία και από μπράβο της επιχείρησης ώστε να απειληθεί και να μην συνεχίσει τον εργατικό του αγώνα. Συγκεκριμένα σε τηλέφωνο που δέχθηκε από τον εργοδότη Γιώργο Πονήρη του ειπώθηκε ότι «γνωρίζουμε που μένεις» σε μια προσπάθεια εκφοβισμού ώστε να κάνει πίσω, ενώ έπειτα από μερικές ημέρες δέχθηκε τηλέφωνο και από μπράβο της επιχείρησης, ο οποίος συστήθηκε ως «ο φίλος του Φώτη από τη φυλακή» και ότι παίρνει τηλέφωνο «με καλές διαθέσεις» ώστε να τα «βρούμε φιλικά εκτός επιθεώρησης».

Περιστατικό 3ο (Οκτώβριος 2020)

Ο συνάδελφος Ι.Ρ. και μέλος του σωματείου ο οποίος αρνήθηκε να παραστεί στον χώρο εργασίας του σε μη δηλωμένη μέρα εκδιώχθηκε από την εργοδοσία, ενώ ακόμη δεν του έχει δοθεί να υπογράψει την απόλυση του. Αντίστοιχα και σε αυτή την περίπτωση ο συνάδελφος απευθύνθηκε στην επιθεώρηση εργασίας ώστε να διεκδικήσει τα δεδουλευμένα του. Έπειτα από επίμονες προσπάθειες που έκανε ώστε να βρεθεί με τους λογιστές της επιχείρησης, σε συνάντηση που είχε μαζί τους στο λογιστικό τους γραφείο παρουσία των αφεντικών αλλά και μάρτυρα του συναδέλφου, δέχθηκε σωρεία τραμπούκικων συμπεριφορών και χαρακτηρισμών από το ένα εξ αυτών (Φώτη Καραντουμάν) ο οποίος χαρακτηριστικά ανέφερε ότι ο συνάδελφος «δεν θα ξαναβρεί δουλειά στη Νέα Φιλαδέλφεια».

Σε συνέχεια των προηγούμενων αναφορών, αξίζει να σταθούμε λίγο στους εν λόγω εργοδότες. Ο Φώτης Καραντουμάν, γνωστός με το ψευδώνυμο «Τούρκος» , έχει συλληφθεί στο παρελθόν για πληθώρα κακουργημάτων( trafficking, οπλοκατοχή, εκβιασμούς και «προστασία» μαγαζιών κοκ). Στις επιχειρήσεις Μπαρμπαλιάς παρουσιάζεται ως το μεγάλο αφεντικό (ενώ το όνομά του δεν αναφέρεται σε κανένα επίσημο έγγραφο των καταστημάτων), ο οποίος, όποτε εμφανίζεται λειτουργεί ως δερβέναγας των εργαζομένων. Ο εν λόγω εργοδότης/μπράβος ξέρει μόνο να απειλεί και να τραμπουκίζει όποια τολμάει να αντιταχθεί ενάντια στις μεσαιωνικές συνθήκες που επικρατούν στα μαγαζιά του και αν δε δύναται να το κάνει ο ίδιος, τότε βάζει τους «φίλους» του να κάνουν τη «δουλειά»(αναφορικά με την υπόθεση του δεύτερου συναδέλφου). Στη σειρά ακολουθούν οι επόμενοι και πλέον επώνυμοι εργοδότες του «Μπαρμπαλιά», ένας εκ των οποίων είναι και ο Γιώργος Πονήρης. Ο συγκεκριμένος εμφανίζεται ως νόμιμος εκπρόσωπος του καταστήματος της Ν. Φιλαδέλφειας. Ο κ .Πονήρης απ’ ότι φαίνεται ενστερνίζεται τις τακτικές που εφαρμόζει ο κ. Καραντουμάν, αφού όχι μόνο τον καλύπτει ως νόμιμος φορέας αλλά και τις χρησιμοποιεί όταν επίσης κάποιος αντιτάσσεται ( χαρακτηριστικό παράδειγμα στην υπόθεση πάλι του δεύτερου συναδέλφου). Φυσικά αυτό που κατάφεραν να προκαλέσουν, δεν ήταν φόβος αλλά οργή για τις αντεργατικές και μαφιόζικες πρακτικές που ακολουθεί το εν λόγω μαγαζί. Τέλος, θεωρούμε πως σε οποιαδήποτε περαιτέρω απειλή ή άσκηση βίας απέναντι στις συναδέλφισσές μας, αυτόματα και αποκλειστικά υπεύθυνοι θα είναι οι εργοδότες, Φώτης Καραντουμάν και Γιώργος Πονήρης, και θα μας βρουν απέναντι τους.

Οι προαναφερόμενες συνθήκες δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο για εμάς, αλλά αποτελούν παγιωμένες τακτικές της εργοδοσίας. Γινόμαστε μάρτυρες της γνωστής καραμέλας από τα αφεντικά, αυτή της «κρίσης», ότι δεν πάνε καλά οι δουλειές στην «φαμίλια» της εκάστοτε φάμπρικας, ώστε να δικαιολογήσουν περαιτέρω περικοπές μισθών και μεροκάματων για να «επιβιώσουμε όλ@ μας» , λες και μοιραζόμαστε μαζί τα κέρδη, για να μοιραστούμε και την «χασούρα». Οι τακτικές που ακολουθούν συντηρούνται και διαιωνίζονται από τις συνεχόμενες αντεργατικές πολιτικές του κράτους. Νέα εργατικά νομοσχέδια που ποινικοποιούν ακόμη περισσότερο τις απεργίες, χαρτογραφούν ολόκληρα σωματεία, απελευθερώνουν πλήρως τις υπερωρίες, αδυνατώντας να κρατήσουν πια ακόμη και τα προσχήματα για το πώς φαντασιώνονται το μοντέλο των σύγχρονων μισθωτών σκλάβων.

Το ραντεβού στην επιθεώρηση εργασίας των συναδέλφων Ι.Ρ. και Δ.Α. θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 27/11, 11.00 στο κτίριο της ΣΕΠΕ Ν. Ιωνίας, Λεωφ. Ηρακλείου 269.



ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΙΟ ΤΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ

ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΙ ΜΑΣ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

ΝΑ ΣΠΕΙΡΟΥΜΕ ΤΟΝ ΙΟ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

ΚΑΜΙΑ ΜΟΝΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ!



*Στην προσπάθειά μας χρησιμοποιούμε τη γλώσσα χωρίς αποκλεισμούς ή αυθαίρετα συμπεράσματα και να συμπεριλάβουμε όσα περισσότερα φύλα γίνεται, αποφασίσαμε να κάνουμε χρήση του συμβόλου «@» και έμφυλων εναλλαγών στην αναγραφή του κειμένου, για να αντικαταστήσουμε το σημείο εκείνο που οι λέξεις δίνουν έμφυλο ή αποκλειστικά αρσενικό προσδιορισμό. Η χρήση του συμβόλου «@» γίνεται στις γλώσσες που έχουν έμφυλες εκφράσεις (Ελληνικά, Ισπανικά κ.ο.κ.). Το «@» είναι ένα σύμβολο που σε υποχρεώνει να σταματήσεις. Σε υποχρεώνει να κάνεις μια παύση όταν διαβάζεις και να σκεφτείς τι και γιατί.





Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οδηγίες για την καταγγελία στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) και ‘Ίδρυμα Κοινωνικής Ασφάλισης (Ι.Κ.Α.)

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΓΑΖΙ WEE DRUM (ΠΑΝΟΡΜΟΥ) 8/9/2016