ΚΕΙΜΕΝΟ ΥΠΟΘΕΣΗΣ VENTIRI ROAST HOUSE

 

Βιτρίνες λουσάτες απλήρωτοι εργάτες


Βραδινά απλήρωτα, Κυριακές απλήρωτες , υπερωρίες απλήρωτες, αργίες απλήρωτες. Μισθοί υπερημερίας άφαντοι. Δώρα στο περίπου και κατά το δοκούν. Ο κάθε εργαζόμενος σε όλα τα πόστα και κατά συντριπτική πλειοψηφία υποστελέχωση και εξοντωτικοί ρυθμοί δουλειάς. Διπλοβάρδιες αν έχει δουλειά. Κομμένα μεροκάματα, εντελώς ή στην μέση αν δεν έχει. Μεταθέσεις εργαζομένων από μαγαζί σε μαγαζί με αποτέλεσμα να χάνονται εργασιακά δικαιώματα, μιας και εξαναγκάζονται σε παραίτηση πριν την μεταφορά. Μειώσεις μισθών επί covid19. Απόλυτος στόχος η μεγιστοποίηση του κέρδους. Απόλυτο μέσο η πειθάρχηση για να έχεις δουλεία.


Όλα αυτά συμβαίνουν (και) στον όμιλο του γνωστού σωματέμπορα Α. Γιαννακόπουλου στα κοσμικά εστιατόρια ανά την Αθήνα. Αυτά τα εστιατόρια με τα πολυτελή πιάτα και το ¨όμορφο¨ περιβάλλον κρύβουν κλασικά απάνθρωπες συνθήκες δουλειάς. Το VENTIRI roast house είναι ένα από αυτά. - Υπενθυμίζουμε πως δεν είναι η πρώτη φορά που το σωματείο μας έρχεται σε σύγκρουση με τις πράξεις και τα συμφέροντα του εν λόγω αφεντικού. Ένα χρόνο πριν, μετά την καταγγελία συναδέλφισσας μας, κάναμε παρέμβαση στα καταστήματα Μυλωνάς διεκδικώντας να δικαιωθούν τα αιτήματά της. Όπως νικήσαμε τότε, θα νικήσουμε και τώρα!


Το μαγαζί VENTIRI roast house από τις 14/4/20, με την κρατική εντολή παύσης λειτουργίας, παραμένει κλειστό χωρίς να έχει τακτοποιήσει τις υποχρεώσεις του προς τις εργαζομένες. Όσα άτομα δεν είχαν κλείσει χρόνο πρόλαβε να τους απολύσει πριν το lock down. Τους υπόλοιπους είτε τους μετέθεσε με τους όρους που προείπαμε, είτε τους παρακινούσε να παραιτηθούν.

Στην άρνηση του συναδέλφου Μ.Τ. να παραιτηθεί η απάντηση ήταν πως πρέπει να παρευρίσκεται τις ώρες που λέει το πρόγραμμα σε ένα κλειστό μαγαζί και να σκουπίζει τα άδεια τραπέζια. Η προσπάθειες εκφοβισμού έληξαν μάταια όταν ψευδώς τον ενημέρωσαν πως εφόσον δεν προσήλθε στην εργασία του λύνετε η μεταξύ τους σύμβαση. Η απάντηση μας σε πρώτη φάση έγινε με καταγγελία στην επιθεώρηση εργασίας ζητώντας τα δεδουλευμένα που δεν του έχουν καταβληθεί (προσαυξήσεις βραδιού, αργιών, Κυριακών, υπερωρίες).


Αυτή η κατάσταση δεν είναι μεμονωμένη, είναι η πλειοψηφία στον κλάδο του επισιτισμού χρόνια τώρα. Μία κατάσταση που θεωρείται δεδομένη ενώ είναι παράνομη, πράγμα που κάνει ολοφάνερο πως το ελληνικό κράτος όχι απλά συμβάλλει, αλλά δίνει το πράσινο φως στα αφεντικά να πλουτίζουν στις πλάτες μας. Δεν μιλάμε όμως για μία κατάσταση ανοχής αλλά για πολιτικές που τόσο χρόνια εφαρμόζονται από πάνω. Πολιτικές εξαθλίωσης των εργαζομένων με μεθοδευμένες επιθέσεις σε συνδικαλιστικά και πολιτικά κεκτημένα. Όλο αυτό δημιουργεί ένα ασφυκτικό παρόν για την κοινωνική βάση που κάνει την κάθε μέρα όλο και πιο δύσκολη. Μία συνθήκη διαρκούς επισφάλειας που θρέφει την απομόνωση και το ατομικό συμφέρον, μία συνθήκη που όλα αυτά παρουσιάζονται ως οι μοναδικές λύσεις επιβίωσης. Αν τα πραγματικά λόγια των αφεντικών του VENTIRI roast house και γενικά των αφεντικών είναι ΄΄πες ευχαριστώ που σου δίνουμε δουλειά, χαμογέλα στους πελάτες ότι κι αν κάνουν, δούλευε και σκάσε΄΄ να ξέρουν πως είναι γελασμένοι. Ότι έχουμε καταφέρει ο κόσμος της εργασίας το έχουμε καταφέρει με ιδρώτα και αίμα, το έχουμε καταφέρει ενωμένες. Τα λόγια που στο τέλος θα νικήσουν είναι τα δικά μας. ΄΄Μίλα με τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσές σου για τα προβλήματά τους, στάσου αλληλέγγυα στα θύματα της εργοδοτικής τρομοκρατίας, οργανώσου στο σωματείο βάσης, διεκδίκησε τα δικαιώματα σου, αγωνίσου ενάντια στην εκμετάλλευση΄΄.

Να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα του συναδέλφου.

Να σπάσει η εργοδοτική τρομοκρατία

Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οδηγίες για την καταγγελία στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) και ‘Ίδρυμα Κοινωνικής Ασφάλισης (Ι.Κ.Α.)

ΚΕΙΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΤΕΡΓΟ ΤΟΥ "ΜΠΑΡΜΠΑΛΙΑ" ΣΤΗ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΓΑΖΙ WEE DRUM (ΠΑΝΟΡΜΟΥ) 8/9/2016