ΑΠΕΡΓΙΑ 1η ΝΟΕΜΒΡΗ OΓΑΝΩΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ



ΑΠΕΡΓΙΑ 1η ΝΟΕΜΒΡΗ



Την 1η Νοέμβρη, καλούμε σε απεργία, όλους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στον κλάδο μας. Σερβιτόρους, σερβιτόρες, μάγειρες, λαντζιέρηδες, ζαχαροπλάστες, μπουφετζήδες και μπάρμαν, όλους εμάς που ζούμε την καθημερινότητα αυτού του κλάδου, να απεργήσουμε για :
Μισθούς με βάση τις ανάγκες μας
Ένσημα Βαρέα και Ανθυγιεινά
Λιγότερες ώρες δουλειάς



Θέλουμε Μισθό και όχι Χαρτζιλίκι
Όπως κάθε εργαζόμενος-η, έτσι κι εμείς, δουλεύουμε για να μπορέσουμε να ζήσουμε. Καλούμαστε να πληρώσουμε τη στέγαση μας (ενοίκιο), τη θέρμανση και τους λογαριασμούς, μια αξιοπρεπή διατροφή και την μετακίνησή μας. Φυσικά, θέλουμε να μπορούμε να διασκεδάσουμε, να πάμε διακοπές, αν το επιλέξουμε να μπορούμε να κάνουμε και να συντηρήσουμε οικογένεια και να καλύπτουμε όποιες τυχόν έκτακτες ανάγκες μας προκύψουν.
Απέναντι σε αυτές τις ανάγκες μας, βρίσκεται η πραγματικότητα του κλάδου. Η πλειοψηφία των αφεντικών πληρώνει με τον κατώτατο (ή ακόμα και τον υποκατώτατο) μισθό, πολλές φορές κλέβοντας μας και κομμάτι αυτού, όπως τα δώρα και τις υπερωρίες. Αυτή τη στιγμή, καλούμαστε να ζήσουμε με μισθούς που μπορούν μόνο ως χαρτζιλίκι να λειτουργήσουν.
Να σημειώσουμε εδώ ότι τα 30 ευρώ αύξηση του μισθού που τάζει η κυβέρνηση μόνο σαν ανέκδοτο μας ακούγεται αφού δεν μπορεί ούτε κατά διάνοια να καλύψουν τίποτα από τα παραπάνω.  


Θέλουμε Βαρέα Και Ανθυγιεινά Ένσημα
Στις δουλειές μας, η καθημερινότητά μας είναι η ορθοστασία, το κουβάλημα, το περπάτημα, το ξενύχτι, τα άστατα ωράρια. Όλα αυτά δημιουργούν χρόνια προβλήματα, από τενοντίτιδες μέχρι κοίλες, ρίξεις χιαστών, δισκοπάθειες. Με όλα αυτά τα προβλήματα, η ανάγκη για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι αυξημένη, όσο και η ανάγκη για νωρίτερη συνταξιοδότηση. Αυτό εξασφαλίζεται από τα βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα, και γι’ αυτό ο κλάδος μας είχε τέτοια ένσημα μέχρι πρότινος (μέχρι το δεύτερο μνημόνιο δηλαδή).



Θέλουμε Λιγότερες Ώρες ΔουλειάςΚαι δεν εννοούμε την ημιαπασχόληση φυσικά...
Εννοούμε ότι θέλουμε να δουλεύουμε για έναν αξιοπρεπή μισθό με παράλληλη μείωση του ωραρίου. Πέρα από την εντατικοποίηση η φύση της δουλειάς , με άπειρες ώρες χειρωνακτικής εργασίας και ορθοστασίας , είναι τέτοια που μετά από  8 ώρες, είμαστε τόσο κουρασμένοι-ες και εξουθενωμένοι-ες που για την υπόλοιπη μέρα δεν μπορούμε να διασκεδάσουμε, να χαλαρώσουμε, να έχουμε δημιουργικό χρόνο. Παράλληλα, διεκδικούμε να έχουμε συγκεκριμένο ωράριο, για παράδειγμα να είναι συγκεκριμένο το κλείσιμο, να ξέρουμε αν θα σχολάσουμε στις 12, στις 2 ή στις 6 τα ξημερώματα. Επίσης, απαιτούμε να εφαρμόζεται το υποχρεωτικό κενό 13 ωρών, ανάμεσα στις βάρδιες, που σημαίνει ότι δεν έχουμε βραδινή βάρδια και αμέσως μετά πρωινή.
Αντιλαμβανόμαστε, προφανώς, ότι για να γίνουν όλα αυτά, προϋπόθεση είναι να τηρούνται τα βασικά στον κλάδο. Απαιτούμε τα αυτονόητα, να είμαστε δηλωμένοι-ες όλες τις πραγματικές ώρες δουλειές μας, και άρα να παίρνουμε όλα τα επιδόματα που αντιστοιχούν, να έχουμε τις ημέρες διακοπών μας, να τηρείται το ωράριο που έχουμε συμφωνήσει. Επίσης, να είμαστε δηλωμένοι-ες με την πραγματική μας ιδιότητα, μάγειρας-ισσα και όχι λαντζέρης-α, σερβιτόρος-α και όχι μπουφετζής-ου κλπ.









Δεν είναι ρίσκο να απεργήσεις
Οι συνθήκες δεν μας επιτρέπουν να μένουμε άλλο σιωπηλοί-ες, γι’ αυτό και οργανωνόμαστε όλοι και όλες μαζί στο σωματείο μας, και στις δουλειές μας. Επιλέξαμε να διοργανώσουμε μια απεργία «από τα κάτω», δηλαδή να την αποφασίσουμε εμείς, οι εργαζόμενοι-ες και να την υλοποιήσουμε.
Για εμάς απεργία είναι να μην πάμε στην δουλειά και το μαγαζί να μείνει για μια μέρα κλειστό . Απεργία είναι να πούμε με τους δικούς μας όρους τις ανάγκες μας στο αφεντικό μας, και να του τονίσουμε ότι «δεν βγαίνουμε». Απεργία είναι να πορευτούμε με συναδέλφους και συναδέλφισσες όλες-οι μαζι , και μετά να μαγειρέψουμε και να φάμε συλλογικά . Για αυτήν την ημέρα να μην είμαστε ούτε εργάτες, ούτε πελάτες!


Διακλαδική Απεργία Από Τα Κάτω
Σε αυτήν την απεργία δεν θα είμαστε μόνες-οι μας καθώς αντίστοιχα προβλήματα έχουν πολλοί κλάδοι σήμερα. Έτσι μαζί με αρκετά σωματεία βάσης και πρωτοβάθμια σωματεία , με τα οποία έχουμε βρεθεί και στο παρελθόν σε κοινούς αγώνες, αποφασίσαμε να απεργήσουμε για τις ανάγκες μας. Αντιλαμβανόμαστε ότι όλοι και όλες μαζί είμαστε περισσότερα μυαλά και χέρια για να δώσουμε φαντασία, δημιουργία στον αγώνα μας και να τονίσουμε τις πραγματικές ανάγκες μας. Όλοι-ες μαζί έχουμε μεγαλύτερη δύναμη απέναντι στα αφεντικά . Δεν χρειαζόμαστε τους εργατοπατέρες, και τους «ειδικούς» για να μας πουν πότε, πως και με ποια αιτήματα θα αγωνιστούμε. Ενάντια στις λογικές εντυπωσιασμού και κοινής συμπόρευσης με τα αφεντικά που προκρίνει η Γ.Σ.Ε.Ε βρεθήκαμε με σωματεία και πήραμε τον αγώνα στα χέρια μας, βασισμένοι στις συνελεύσεις μας, αποφασίζοντας ο καθένας και η καθεμία από εμάς.
Και τέλος, απεργούμε από τα κάτω, γιατί εμείς είμαστε οι πολλοί, οι πολλές, οι από κάτω, οι εργάτες και οι εργάτριες , εμείς γνωρίζουμε καλύτερα από τον καθένα ποιες είναι οι ανάγκες μας, τον τρόπο διεκδίκησης τους αλλά και τη βασικότερη από όλες τις επιθυμίες μας: την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.



ΑΠΕΡΓΙΑ 1 ΝΟEΜΒΡΗ
12πμ - Συγκέντρωση στα Χαυτεία (Αιόλου και Σταδίου) .


TH 1 NOEΜΒΡΗ
ΟΥΤΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΥΤΕ ΠΕΛΑΤΕΣ


ΑΝΤΊΣΤΑΣΗ – ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ


ΚΑΜΙΑ ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΗ ΑΠΟΛΥΣΗ ,
ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ-Η ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ




ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΠΟΥ ΚΑΛΟΥΝ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 1Η ΝΟΕΜΒΡΗ



Την Πέμπτη 1 Νοέμβρη 2018 τα σωματεία – Σύλλογος Εργαζόμενων στα Φροντιστήρια Καθηγητών (ΣΕΦΚ) – Σύλλογος Μεταφραστών – Επιμελητών – Διορθωτών (ΣΜΕΔ) – Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής (ΣΥΒΧΨΑ) – Σωματείο Βάσης Εργαζομένων στις ΜΚΟ (ΣΒΕΜΚΟ) – Σωματείο Βάσης Εργαζομένων στον χώρο της ψυχικής υγείας και κοινωνικής πρόνοιας (ΣΒΕΨΥΚΟΙ) – Σωματείο Εργαζομένων στη ΝΟΚΙΑ Ελλάδος – Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων και Λοιπών Εργαζομένων του Κλάδου του Επισιτισμού (ΣΣΜ) – Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων και Λοιπών Εργαζομένων του Κλάδου του Επισιτισμού Κεντρικής Μακεδονίας βάσει αποφάσεων των γενικών συνελεύσεών μας προχωράμε σε απεργία στους κλάδους και τους χώρους δουλειάς μας. Η κίνηση αυτή γίνεται μετά από πολύμηνη πλέον διεργασία συντονισμού των σωματείων μας στην προοπτική μιας διακλαδικής απεργίας οργανωμένης από τα κάτω με βασική αιχμή τον αγώνα για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Επίσης, για την 1η Νοέμβρη 2018 έχουν κηρύξει στάση εργασίας οι σύλλογοι εκπαιδευτικών Π.Ε. «Αριστοτέλης», Π.Ε. Άνω Λιοσίων-Ζεφυρίου Φυλής, Π.Ε. Ανατ. Αττικής «Κ. Σωτηρίου», οι ΕΛΜΕ Α-Γ Β’ Αθήνας, Β΄Αθήνας, Ε’ Αθήνας, Δυτικής Αττικής και Ε’ Θεσσαλονίκης, το Σωματείο εργαζομένων Π.Γ.Ν. «ΑΤΤΙΚΟΝ», ο Σύλλογος Εργαζομένων Κεντρικής Υπηρεσίας Υπουργείου Δικαιοσύνης και το Παράρτημα Ηρακλείου του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών. Την απεργία και και τις απεργιακές κινητοποιήσεις στηρίζει το Σωματείο Υπαλλήλων Βιβλίου & Χάρτου νομού Θεσσαλονίκης, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (ΣΑΔΑΣ) Αττικής, η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής και το Σωματείο Προσωπικού της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε. (Η.ΔΙ.Κ.Α.). Καλούμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσές μας να συμμετέχουν στην απεργία, δίνοντας έτσι μια δυναμική συνέχεια στη διαχρονική εργατική πάλη για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας σύμφωνα με τις ανάγκες μας και στο συνολικό αγώνα για τα εργατικά συμφέροντα και δικαιώματα, για τη ζωή και την αξιοπρέπειά μας. Καλούμε όλα τα εργατικά σωματεία και όλους τους εργαζόμενους και τους ανέργους, το σύνολο του κόσμου των ταξικών-κοινωνικών αγώνων να δώσουμε από κοινού τις μάχες μας αυτές. Συνεχίζουμε και δυναμώνουμε τη συλλογική, οριζόντια συντονισμένη και οργανωμένη από τα κάτω δράση μας. ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΥΜΦΩΝΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ Την Πέμπτη 1 Νοέμβρη 2018 οργανώνουμε κεντρική απεργιακή συγκέντρωση στις 12.00 στα Χαυτεία (Σταδίου και Αιόλου) και διαδήλωση προς το υπ. Εργασίας. Θα προηγηθεί απεργιακή συγκέντρωση-διαδήλωση (οργανωμένη από μέρος των σωματείων που έχουμε κηρύξει απεργία) που θα κινηθεί προς τα γραφεία εργοδοτικών οργανώσεων στις 11.00 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Σόλωνος και Ασκληπιού). Απεργιακή συγκέντρωση-πορεία θα γίνει και στη Θεσσαλονίκη στις 12.00 στην Καμάρα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οδηγίες για την καταγγελία στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) και ‘Ίδρυμα Κοινωνικής Ασφάλισης (Ι.Κ.Α.)

ΚΕΙΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΤΕΡΓΟ ΤΟΥ "ΜΠΑΡΜΠΑΛΙΑ" ΣΤΗ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΓΑΖΙ WEE DRUM (ΠΑΝΟΡΜΟΥ) 8/9/2016