"Κουζίνα της Μαμάς" και "Πίτα της Αλεξάνδρας": το ίδιο μαγαζί η ίδια ιστορία.

Κείμενο που μοιράστηκε κατά την διάρκεια της παρέμβασης του σωματείου [25/11] στο μαγαζί "Κουζίνα της Μαμάς" στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

“ΚΟΥΖΙΝΑ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ” ΚΑΙ “ΠΙΤΑ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ” 
ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΑΓΑΖΙ Η ΙΔΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ

Δεν είναι η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο μαγαζί απασχολεί με τις εργασιακές συνθήκες που ο ιδιοκτήτης Βασίλης Τσιμπράκης επιβάλει στους εργαζόμενους του. Μάλιστα,δεν είναι η πρώτη φορά που σωματείο βάσης ασχολείται με την συγκεκριμένη επιχείρηση. Το 2011 ένας άλλος συνάδελφος εργάστηκε για τρεις μήνες ανασφάλιστος ως διανομέας στην “Πίτα της Αλεξάνδρας”. Μετά από εργατικό ατύχημα που είχε, το αφεντικό ισχυρίστηκε ότι δεν τον γνωρίζει και όχι μόνο ότι δεν δουλεύει εκεί αλλά ότι έκλεψε το μηχανάκι με το οποίο χτύπησε! Ο συνάδελφος επέλεξε να μην σκύψει το κεφάλι να διεκδικήσει το δίκιο του, προχωρώντας μαζί με τη Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου σε καταγγελία στην επιθεώρηση εργασίας και το ΙΚΑ καθώς και σε παρεμβάσεις έξω από το μαγαζί. Το αφεντικό σε μια προσπάθεια να τρομοκρατήσει τον συνάδελφο προκειμένου να μην διεκδικήσει τα δικαιώματά του εκτόξευσε απειλές προς τον συνάδελφο και το σωματείο, τις οποίες έκανε και πράξη. Ο συνάδελφος δέχτηκε επίθεση από μπράβους και χτυπήθηκε. Την ώρα που το σωματείο πραγματοποιεί δεύτερη παρέμβαση με σκοπό να καταδείξει τον Τσιμπράκη ως ηθικό αυτουργό της επίθεσης, τα μέλη του σωματείου και ο αλληλέγγυος κόσμος βρίσκονται περικυκλωμένοι από διμοιρίες Μ.Α.Τ. και με εντολή του διοικητή του Α.Τ. Αμπελοκήπων ,που όπως φάνηκε και αργότερα είχε στενές σχέσεις με το αφεντικό και προσήγαγαν αρκετούς από αυτούς. Η επίθεση δεν σταμάτησε όμως εκεί, ο Τσιμπράκης συνεχίζει να παρενοχλεί τον συνάδελφο παίρνοντας τηλέφωνο το καινούριο του αφεντικό και διαδίδοντας ψέματα για αυτόν. Χρησιμοποιώντας για ακόμα μία φορά τις άκρες του με την αστυνομία, ο συνάδελφος δέχεται τηλεφώνημα από το Α.Τ. Αμπελοκήπων προκειμένου να παρουσιαστεί στο τμήμα. Εκεί τον περιμένει ο Β. Τσιμπράκης μαζί με τον διοικητή του τμήματος, ο οποίος του έκανε συστάσεις για τον τρόπο που χειρίζεται την υπόθεση με το σωματείο και τον κατηγόρησε πως απειλεί το πρώην αφεντικό του! Η υπόθεση τελικά έληξε αρκετό καιρό μετά όχι και τόσο καλά για τον Β. Τσιμπράκη αφού καταδικάστηκε τελικά με την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμησης.

Μερικά χρόνια μετά και βλέπουμε ότι ο Βασίλης Τσιμπράκης, όχι μόνο δεν έχει συμμορφωθεί, αλλά συνεχίζει και διαιωνίζει έναν εργασιακό Μεσαίωνα. Η φήμη βέβαια της 'Πίτας' επεκτείνεται και εκτός σωματείων στις αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχου, που ουκ ολίγες φορές έχουν επιβάλλει πρόστιμα στην συγκεκριμένη επιχείρηση. Παρ' όλα αυτά, το αφεντικό συνεχίζει να βλέπει σκλάβους στα πρόσωπα των εργαζομένων του.

Η συναδέλφισσα Φ. άρχισε να δουλεύει ως μαγείρισσα στην επιχείρηση ,συγκεκριμένα στο τμήμα του μαγαζιού με ονομασία “Κουζίνα της Μαμάς”, στα τέλη του Ιουλίου του 2016. Η σύμβαση εργασίας έγινε με τη συνηθισμένη τακτική, υπογράφεις χωρίς ξέρεις τι υπογράφεις με συγκεκριμένο άτομο να στέκεται πάνω από το κεφάλι σου την ώρα εκείνη, μην και δεις τους όρους εργασίας που συμφωνείς. Παρόλα αυτά η εργαζόμενη κατάφερε να δει κλεφτά ότι υπέγραφε σύμβαση με 3,93 ευρώ ωρομίσθιο. Λόγω έλλειψης προσωπικού στην κουζίνα, το σύνηθες ωράριο της ήταν 7 το απόγευμα με 5-6 το πρωί. Τα 11ωρα έγιναν ρουτίνα, με την Φ. να αναζητά για τουλάχιστον είκοσι μέρες το αφεντικό για να συζητήσουν και επίσημα για τον μισθό της. Εικοσιπέντε μέρες αργότερα ο υπεύθυνος της κουζίνας ενημερώνει την Φ. ότι ο πραγματικός της μισθός θα είναι στα 2,50 -2,70 ευρώ την ώρα με υπερωρία τα 2,20 ευρώ και αυτό αν το συμφωνούσε ο Τσιμπράκης γιατί <<και αυτά είναι πολλά ! >>.


Παρ' ότι είχε προσληφθεί ως μαγείρισσα μέσα στα καθήκοντα της ήταν η καθαριότητα της κουζίνας καθώς και η λάντζα. Οι εργαζόμενοι δούλευαν με μια κάμερα συνεχώς πάνω από το κεφάλι τους, μιας και το αφεντικό έχει στήσει ένα παράνομο “Big Brother” προκείμενου να τους παρακολουθεί κάθε στιγμή. Να σημειώσουμε εδώ πως η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα με την υπ’ αριθμ. 13/2014 απόφασή της υπογραμμίζει ότι απαγορεύεται η τοποθέτηση εικονοληπτικών μηχανών στους χώρους εργασίας, εστίασης, αναψυχής, κλπ. Ο Τσιμπράκης έχει τοποθετήσει τουλάχιστον πέντε κάμερες και μάλιστα σε χώρους που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από τους εργαζόμενους.

Η Φ. αντιμετωπίζοντας αυτές τις συνθήκες δήλωσε στον υπεύθυνο της κουζίνας πως υπάρχει περίπτωση να φύγει και έδωσε ένα διάστημα δέκα ημερών ώστε να βρεθεί άλλο άτομο στο πόστο της κουζίνας. Η Φ. παρέμεινε άλλες οχτώ μέρες στο μαγαζί όπου τις τέσσερις έκανε το τυπικό της ωράριο και τις επόμενες τέσσερις εργαζόταν από τις 9 ή 10 το πρωί μέχρι τις 12 το βράδυ. Πρώτη Σεπτέμβρη η Φ. μετά από κουβέντα με τον υπεύθυνο της κουζίνας,όπου της δηλώθηκε ότι θα πληρώνεται με το αστρονομικό ποσό των 1,20 – 1,60 ευρώ την ώρα σαν εκπαιδευόμενη από σχολή ενώ η Φ. ποτέ δεν είχε πάει με αυτήν την ιδιότητα στην επιχείρηση και δεν ήταν καν φοιτήτρια σε καμία σχολή του κλάδου ή γενικά.

Κάπου εκεί το ποτήρι ξεχείλισε για την Φ. και αποφάσισε να παραιτηθεί. Φεύγοντας δεν την πλήρωσαν ούτε καν τα μεροκάματα της αλλά ούτε και τις αναλογίες από τα δώρα τα επιδόματα, τις υπερωρίες της, τις προσαυξήσεις για την εργασία της τη νύχτα και την Κυριακή που της αναλογούσαν. Έτσι προχώρησε σε καταγγελία στην επιθεώρηση εργασίας για να τα διεκδικήσει.

Όταν Β. Τσιμπράκης πληροφορήθηκε ότι η Φ. έκανε καταγγελία στην επιθεώρηση εργασίας, δήλωσε ότι επειδή η εργαζόμενη κινήθηκε έτσι δεν πρόκειται να πάρει φράγκο! Μάλλον ο Β. Τσιμπράκης ξεχνά ότι οι ταξικοί αγώνες δεν τελειώνουν έτσι απλά και θα μας βρίσκει συνέχεια μπροστά του. Μάλλον ξεχνά πόσα πρόστιμα και ποινές τρέχουν εις βάρος του και αντί να μάθει από τα παθήματα του, το βρίσκει καλό να συνεχίζει να εκμεταλλεύεται και να καταπατά την αξιοπρέπεια των εργαζομένων προσφέροντας ψίχουλα, εξοντωτικές συνθήκες εργασίας και να εκδικείται όποιους τόλμησαν να διεκδικήσουν αυτά που τους ανήκουν .


ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΝΣΗΜΩΝ ΤΗΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΣΣΑΣ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΤΑΞΙΚΑ
ΜΕ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
ΟΡΓΑΝΟΝΩΜΑΣΤΕ ΣΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΒΑΣΗΣ
ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ / ΚΑΜΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ ΜΟΝΟΣ/ΜΟΝΗ

Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων και λοιπών εργαζομένων του κλάδου του επισιτισμού

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οδηγίες για την καταγγελία στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) και ‘Ίδρυμα Κοινωνικής Ασφάλισης (Ι.Κ.Α.)

ΚΕΙΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΤΕΡΓΟ ΤΟΥ "ΜΠΑΡΜΠΑΛΙΑ" ΣΤΗ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΓΑΖΙ WEE DRUM (ΠΑΝΟΡΜΟΥ) 8/9/2016