Ανταπόκριση από την πρώτη παρέμβαση του σωματείου στο κατάστημα «Γρηγόρης Μικρογεύματα» στον Ευαγγελισμό

Τα αφεντικό του καταστήματος «Γρηγόρης» απέναντι από το νοσοκομείο Ευαγγελισμός (μαγαζί γωνία 24ωρο με μεγάλους τζίρους) αρνείται με το έτσι θέλω εδώ και καιρό να πληρώνει ημέρες αδείας, νυχτερινά, επιδόματα, αργίες και ταυτόχρονα απασχολεί με μαύρη εργασία και χαμηλά μεροκάματα τους εργαζόμενους. Επίσης, με αλλεπάλληλες συμβάσεις ορισμένου χρόνου μειώνει ημέρες και μισθούς και απαιτεί πλέον εκβιαστικά («ή υπογράφεις ή απολύεσαι» ήταν τα λεγόμενα του) την υπογραφή νέων ατομικών συμβάσεων μειωμένων κατά 25% σε σχέση με τους ήδη πενιχρούς μισθούς. Τέλος, το αφεντικό ανακοίνωσε την προειδοποιητική και εκδικητική απόλυση της Β.Κ., η οποία αρνήθηκε να υπογράψει την νέα δουλοπρεπή σύμβαση.

 Απέναντι σε όλα αυτά και πλάι στην αξιοπρεπή στάση της συναδέλφισσας Β.Κ., το σωματείο πραγματοποίησε την πρώτη του παρέμβαση στο κατάστημα το πρωί της Πέμπτης 12-12-12. Η απάντηση του αφεντικού ήταν σαφής: «είμαι αδιάλλακτος, μπορώ να κάνω ότι θέλω και να απολύω όποιον θέλω». Εξίσου αδιάλλακτα ήταν όμως και τα συνθήματα του σωματείου και των αλληλέγγυων που για 3 ώρες βροντοφώναζαν έξω από το μαγαζί: «Ατομικές συμβάσεις, περικοπές μισθών- πόλεμο στον πόλεμο των αφεντικών», «Φέρε τώρα τα δεδουλευμένα, τζάμπα δεν δουλέψαμε ποτέ και για κανέναν», κ.α. 
Όταν μάλιστα πληροφορηθήκαμε την απαίτηση της μητρικής εταιρείας «Γρηγόρης» να απολυθεί η συναδέλφισσα Β.Κ. «εδώ και τώρα» (απειλή που δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι αυτή τη στιγμή), υποσχεθήκαμε να ανανεώσουμε το ραντεβού μας έξω από το μαγαζί για ακόμα πιο μαζικές κινητοποιήσεις.
 Κατά τη διάρκεια της παρέμβασης μοιράστηκαν εκατοντάδες κείμενα που σε πολλές περιπτώσεις βρήκαν ανταπόκριση τόσο από όσους έρχονταν στο μαγαζί για να ψωνίσουν όσο και από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός». 
Ακολουθεί το κείμενο που μοιράστηκε:


 ΑΝΤΙ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΜΕ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ, ΑΣ ΟΡΓΑΝΩΘΟΥΜΕ ΣΕ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΒΑΣΗΣ
 Το κράτος πάντα φρόντιζε να υπηρετεί την εργοδοσία σε κάθε κερδοφόρο σχεδιασμό της και να καταπατά κάθε λαϊκή-εργατική κατάκτηση αγώνων. Έτσι, μετά τις τελευταίες αντεργατικές μεταρρυθμίσεις, τα αφεντικά σπεύδουν να εκμεταλλευτούν τους πιο άγριους όρους εργασίας, που συνοψίζονται στις ατομικές συμβάσεις. Είναι αρκετές οι επιχειρήσεις που είτε έχουν μετατρέψει τις συμβάσεις των εργαζομένων σε ατομικές, είτε προσπαθούν με κάθε μέσο να επιβάλλουν αυτή την αλλαγή. 
Αυτό που προσφέρουν οι ατομικές συμβάσεις είναι, στην καλύτερη περίπτωση, σπασμένα μεροκάματα χωρίς κανένα θεσμικό δικαίωμα (οι συλλογικές συμβάσεις προέβλεπαν έστω θεσμικά μέτρα για την προστασία εργαζομένων που πάνω τους πλέον έχουν στηθεί κρεματόρια από την εργοδοσία) τα οποία έχουν στόχο την ουσιαστική απαγόρευση της δράσης του σωματείου, την απαγόρευση της αγωνιστικής έκφρασης των εργατών και συνάμα της συλλογικοποίησή τους. Με λίγα λόγια, εργοδοσία και κράτος απαιτούν να μας χρησιμοποιούν όπως θέλουν, όταν θέλουν, όσο θέλουν! 
Η αντίσταση έστω και ενός εργάτη σε οποιοδήποτε χώρο εργασίας – που στην έκφραση αυτής συμπεριλαμβάνεται και η άρνηση υπογραφής ατομικών συμβάσεων – είναι για εμάς έμπρακτος αγώνας που πρέπει να δοθεί συλλογικά. 
Αντιστεκόμαστε στην κατάργηση των αυτονόητων για την επιβίωσή μας και στην καθημερινή λεηλασία της ζωής μας. 
 Προτάσσουμε την αλληλεγγύη μεταξύ των εργαζομένων, δρούμε συλλογικά και διεκδικούμε όλα όσα μας ανήκουν. 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΠΟΛΥΣΗΣ ΣΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ «ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΜΙΚΡΟΓΕΥΜΑΤΑ» ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΜΑΡΑΣΛΗ 25

 Η εργαζόμενη Β.Κ στην επιχείρηση «Γρηγόρης Μικρογεύματα» της οδού Μαρασλή 25 (απέναντι από τον «Ευαγγελισμό») και το Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων και λοιπών εργαζομένων του κλάδου του επισιτισμού καταγγέλλουμε την στάση του εργοδότη που παραβιάζει συστηματικά τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων. Το αφεντικό ανακοίνωσε πριν περίπου 15 μέρες την προειδοποιητική και εκδικητική απόλυση της Β.Κ., η οποία αρνήθηκε να υπογράψει τη νέα δουλοπρεπή σύμβαση, εκμεταλλευόμενος τις τελευταίες αντεργατικές μεταρρυθμίσεις που μειώνουν τις αποζημιώσεις στις προειδοποιητικές απολύσεις. 
Στο συγκεκριμένο μαγαζί, που λειτουργεί όλο το 24ωρο, δεν έχουν καταβληθεί τα προσαυξημένα μεροκάματα σχετικά με την εργασία τις Κυριακές και τις νύχτες, ενώ παράλληλα μένουν απλήρωτες οι μέρες αδείας που η συναδέλφισσα έχει εργαστεί τα τελευταία έτη. 
Τον περασμένο Φεβρουάριο ο εργοδότης, κάνοντας χρήση των νέων μνημονιακών διατάξεων, μείωσε τους μισθούς και τις ημέρες εργασίας των εργαζομένων σε τέσσερις (το τελευταίο μόνο στα χαρτιά) κάνοντας καινούργιες 9μηνες συμβάσεις. Οι εργαζόμενοι, ωστόσο, δεν σταμάτησαν ποτέ να εργάζονται πέντε και έξι μέρες την εβδομάδα και επιπλέον, μετά το πέρας των 9 μηνών – και ενώ θα έπρεπε, σύμφωνα με τον νόμο, να επιστρέψουν στην προηγούμενη σύμβαση εργασίας – ο εργοδότης συνέταξε νέα σύμβαση με μειωμένο μισθό, η οποία και υπογράφθηκε από την πλειοψηφία των εργαζομένων. Σαν να μην έφτανε αυτό, 15 μέρες μετά συνέταξε και πάλι καινούργια σύμβαση με νέο μειωμένο μισθό. Η συναδέλφισσα Β.Κ, παρά τις εκβιαστικές προειδοποιήσεις του αφεντικού, που ανοιχτά δήλωσε πως «είτε υπογράφει είτε απολύεται», αρνήθηκε να αποδεχτεί και να υπογράψει την τελευταία ατομική σύμβαση που ορίζει πλέον μισθό μειωμένο κατά 25%. 
Όσοι αντιστάθηκαν σε αυτή την προσπάθεια βρέθηκαν μπροστά στους ίδιους εκβιασμούς. Τρανταχτό παράδειγμα της εργοδοτικής ξευτίλας αποτελεί συναδέλφισσα που δέχτηκε απειλή απόλυσης ενώ δεν είχαν ακόμα ολοκληρωθεί 18 μήνες από την εγκυμοσύνη της. 
Ο εργοδότης αξιοποιώντας όλο το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο που απλόχερα του προσφέρει το κράτος προσπαθεί να αντλήσει ακόμα περισσότερο κέρδος στις πλάτες των εργαζομένων. Τα χαμηλά μεροκάματα, τα απλήρωτα επιδόματα, η μαύρη εργασία, οι απλήρωτες δεδουλευμένες άδειες, υπερωρίες, νύχτες, αργίες κ.λπ. φαίνεται να μην αρκούν στην εργοδοσία, ώστε να επιχειρεί νέα δραστική μείωση των μισθών. 
Απαιτούμε την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων. 
Να ανακληθεί τώρα η εκδικητική απόλυση της συναδέλφισσας Β.Κ. που αρνήθηκε να υπογράψει τη νέα κατάπτυστη ατομική σύμβαση εργασίας. 
Διεκδικούμε και υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντά μας με κάθε πρόσφορο μέσο και τρόπο. Ο αγώνας για τα εργασιακά μας δικαιώματα είναι αγώνας ενάντια στην υποτίμηση της εργασιακής μας δύναμης και συνολικά της ζωής μας. Είναι αγώνας για την αξιοπρέπειά μας και μόνος δρόμος η αλληλεγγύη μας. 

Σωματείο Σερβιτόρων, Μαγείρων &
λοιπών εργαζομένων του κλάδου του επισιτισμού

Σχόλια

http://www.facebook.com/pages/Σύλλογος-Ειδικευομένων-Ιατρών-ΓΝΑ-Ο-Ευαγγελισμός/165438290159863?sk=photos_stream

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οδηγίες για την καταγγελία στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) και ‘Ίδρυμα Κοινωνικής Ασφάλισης (Ι.Κ.Α.)

ΚΕΙΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΤΕΡΓΟ ΤΟΥ "ΜΠΑΡΜΠΑΛΙΑ" ΣΤΗ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΓΑΖΙ WEE DRUM (ΠΑΝΟΡΜΟΥ) 8/9/2016