02-05-2008

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

Υπάρχει άραγε λόγος για έναν εργαζόμενο να «γιορτάζει» την Πρωτομαγιά; Πέρα απ΄ τα γνωστά συνθήματα της «απεργίας και όχι αργίας» κ.ο.κ., άραγε τι συμβολίζει πια η Πρωτομαγιά; Όλοι μιλάνε για κατακτήσεις της εργατικής τάξης και αγώνες του παρελθόντος, αλλά χάνουνε τη σημερινή εικόνα:
-8ωρο δεν υπάρχει σχεδόν σε κανένα κλάδο. Όπου δεν υπάρχουν απλήρωτες υπερωρίες, υπάρχει νομική κάλυψη για να δουλεύει ο εργαζόμενος όσο και όποτε βολεύει τον εργοδότη.
-Η κοινωνική ασφάλιση όλο και υποχωρεί. Με το εκτρωματικό νομοσχέδιο, περικόπτονται οι ιατρικές παροχές και οι συντάξεις, αυξάνονται τα όρια ηλικίας και ο εργαζόμενος σταδιακά θα αναγκαστεί να πληρώνει περισσότερα για την ασφάλισή του.
-Η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων επιβάλλεται απ’ την ΕΕ. Με την «πράσινη βίβλο» που συντάσσει, η Ευρωπαϊκή Ένωση διαστρεβλώνει όλα τα εώς τώρα δεδομένα και αναιρεί όλες τις εργατικές κατακτήσεις των τελευταίων 150 χρόνων.
-Οι μισθοί στη χώρα μας μειώνονται. Η νέα γενική σύμβαση εργασίας προβλέπει αυξήσεις χαμηλότερες όχι μόνο απ’ τον πραγματικό, αλλά κι απ’ τον επίσημο πληθωρισμό!!!
-Η κορυφαία οργάνωση των εργαζομένων, η ΓΣΕΕ, έχει ξεπουληθεί στα συμφέροντα των αφεντικών. Οι υποτιθέμενοι εκπρόσωποι των εργατών, μπλεγμένοι στα παιχνίδια των κομμάτων που τους τοποθετούν, λειτούργησαν σαν προστατευτικό τείχος για να ανακόψουν τη λαϊκή οργή για το ασφαλιστικό και ταυτόχρονα υπέγραψαν μια δουλική συλλογική σύμβαση εργασίας με τα αφεντικά.

Άρα τι να «γιορτάσει» κάποιος τη φετινή Πρωτομαγιά; Ειδικότερα στο δικό μας κλάδο, ο εργαζόμενος εξαιρείται μέχρι και της καθιερωμένης αργίας. Στα καφενεία , τα μπαρ και τα εστιατόρια, οι εργοδότες περιμένουν την Πρωτομαγιά για να αυξήσουν το τζίρο τους. Όταν όλος ο υπόλοιπος κόσμος απεργεί ή αργεί, βγαίνει και διασκεδάζει στις πλάτες μας, πατώντας πάνω στην εργοδοτική τρομοκρατία που μας εξωθεί να δουλεύουμε αυτή τη μέρα.

Αυτό δεν πρέπει να το δεχτούμε και ειδικά στον κλάδο μας. Ο χώρος του επισιτισμού μαστίζεται απ’ την ανασφάλιστη εργασία. Πολλοί συνάδελφοι δουλεύουν με μισά ή καθόλου ένσημα, σε συνθήκες εντατικοποίησης, με απλήρωτες υπερωρίες και ελαστικά ωράρια. Οι μισθοί είναι απαράδεκτοι. Επιδόματα, νυχτερινά και ότι άλλο δικαιούμαστε, σπάνια το πληρωνόμαστε. Οι όροι εργασίας στον κλάδο μας είναι απ’ τους χειρότερους σε όλους τους επαγγελματικούς κλάδους. Μέσα σε όλα αυτά, αφεντικά και πελάτες έχουν από μας την απαίτηση να χαμογελάμε κιόλας...

Βλέπουμε, λοιπόν, πως δεν υπάρχουν και πολλά για να «γιορτάσουμε» αυτή την Πρωτομαγιά. Υπάρχουν όμως πολλά πράγματα να διεκδικήσουμε.


Γι’ αυτό καλούμε όλους τους συναδέλφους του κλάδου να απεργήσουν την Πρωτομαγιά και να κατέβουμε μαζί στο δρόμο για να απαιτήσουμε τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας μας.
Διεκδικούμε καλύτερους μισθούς και πλήρη ασφαλιστική κάλυψη, για όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο μας, έλληνες και μετανάστες.
Απαιτούμε την ανατροπή του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου και την κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας.
Αποδοκιμάζουμε τη στάση της ΓΣΕΕ, που σαμποτάρει τους εργατικούς αγώνες και συνεργάζεται πλήρως με το οικονομικό κατεστημένο.

ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΥΝΑΝΤΙΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΜΑΣ

Συνάδελφε, όλοι έχουμε δικαίωμα στην απεργία την Πρωτομαγιά. Το αφεντικό σου, ακόμα κι αν λειτουργεί με την ειδική άδεια το μαγαζί του, ακόμα κι αν σε πληρώνει το έξτρα 75% που προβλέπεται για αυτή την ημέρα, δεν μπορεί να σε αναγκάσει να δουλέψεις την Πρωτομαγιά. Το σωματείο θα στηρίξει με την έμπρακτη παρουσία του και με κάθε μέσο, όποιον εργαζόμενο αντιμετωπίσει πρόβλημα στο χώρο εργασίας του επειδή θα απεργήσει.H αλληλεγγύη είναι το όπλο μας.


Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρωνκαι λοιπών εργαζομένων του κλάδου του επισιτισμού



12-04-2008

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ Η ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ;

Φέτος που συμπληρώνονται 90 χρόνια απ’ την ίδρυσή της, η ΓΣΕΕ αποφάσισε να κάνει ένα αξέχαστο δώρο στους εργαζομένους της χώρας: ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΕ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥΣ. Η απάθεια με την οποία αντιμετωπίζει το ζήτημα η ΓΣΕΕ, δεν καλύπτεται απ’ τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στις πορείες. Η συμμετοχή αυτή προήλθε απ’ τα αντανακλαστικά του κόσμου που νιώθει αβάσταχτη πια την πίεση στις πλάτες του και απ’ τη δουλειά σε επίπεδο βάσης –κυρίως σε επιχειρήσεις που απειλούνται άμεσα και όχι μόνο απ’ το ασφαλιστικό.
Η ΓΣΕΕ προσπάθησε να περάσει στο ντούκου το ζήτημα του ασφαλιστικού, επιδεικνύοντας μια αγωνιστικότητα που εξαντλείται σε βερμπαλισμούς και άσκοπες γενικολογίες. Δε θα μπορούσε να γίνει αλλιώς... Η Συνομοσπονδία αυτή είναι φύσει και θέσει ενάντια στα συμφέροντα όλων των εργαζομένων. Αποτελείται από έμμισθους υπηρέτες κομμάτων, διορισμένους από ένα πελατειακό σύστημα. Δουλειά τους είναι να εξυπηρετούν το σύστημα που τους διόρισε. Όσοι πέρασαν απ’ το κτίριο της ΓΣΕΕ και όσοι βρίσκονται τώρα μέσα πληρώνονται αδρά για να συγκρατούν την οργή των εργαζομένων και να χρυσώνουν το χάπι του κοινωνικού ανταγωνισμού προς όφελος του κεφαλαίου.
Πως αλλιώς εξηγείται ότι εν μέσω των κινητοποιήσεων για το ασφαλιστικό, υπέγραψαν συλλογική σύμβαση για τα επόμενα 2 χρόνια, περηφανευόμενοι για αυξήσεις οι οποίες δεν καλύπτουν ούτε τον πραγματικό πληθωρισμό;
Πως αλλιώς εξηγείται ότι εκτονώνουν την αντίδραση στο εξοντωτικό αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο σε 24ωρες απεργίες;
Πως εξηγείται η πυροσβεστική τους στάση κάθε φορά που οξύνονται τα πνεύματα ανάμεσα στους εργαζομένους και τις δυνάμεις καταστολής που στέλνει το κράτος;

Το ενθαρρυντικό είναι πως, τώρα πια, οι εργαζόμενοι δεν τρώνε το παραμύθι της διαμεσολαβημένης αντιπροσώπευσης, είτε από έμμισθες τριτοβάθμιες διοικήσεις, είτε από παντός χρώματος κόμματα. Οι ανάγκες μας και η συνείδησή μας, μας οδηγούν στην αυτοοργάνωση και την πραγματική κοινωνική αλληλεγγύη, με μοναδικό σκοπό την ανατροπή αυτού του απάνθρωπου κοινωνικού συστήματος.

Οι κύριοι/ες της ΓΣΕΕ μπορούν να συνεχίσουν να πληρώνονται αδρά, να μιλούν με στόμφο στις κάμερες, να καρπώνονται κοινοτικά κονδύλια για συνδικαλιστικές επιμορφώσεις και αμαρτωλά CD, να προσλαμβάνουν Νικολουτσόπουλους, να χρηματοδοτούν νεοφιλελεύθερα μεταπτυχιακά και γενικότερα να παίζουν με τα νεύρα μας και τις αντοχές μας...

Αυτοοργανωμένα και αντιιεραρχικά, θα ανατρέψουμε το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο εκεί που πρέπει: ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ.

Συγκέντρωση: Σάββατο 19 Απρίλη, 11:00, έξω απ’ τη ΓΣΕΕ και πορεία στο ΣΕΒ


30-10-2007

Το Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων είναι μια πρόσφατη προσπάθεια εργαζομένων που δεν τους καλύπτει η παραδοσιακή μορφή του συνδικαλισμού. Χωρίς να έχουμε πολιτική οργάνωση που να μας καθοδηγεί, ούτε μικροπολιτικές σκοπιμότητες που να υπαγορεύουν τη δράση μας, το πεδίο είναι ελεύθερο για να πράξουμε τα αυτονόητα, δηλαδή να εντείνουμε την αλληλεγγύη και τους δεσμούς μας, ώστε να αγωνιστούμε για τα συμφέροντά μας στους χώρους εργασίας μας.
Βρεθήκαμε όλοι μαζί, βιώνοντας την ίδια πραγματικότητα. Εργαζόμενοι σε μαγαζιά διασκέδασης, είμαστε αυτοί που, την ώρα που οι άλλοι χαλαρώνουν, πρέπει να τους εξυπηρετήσουμε. Μας ζητείται να χαμογελάμε ενώ τρέχουμε, να κλείνουμε τα αυτιά στα σεξιστικά σχόλια, να κάνουμε μια χειρωνακτική δουλειά με επικοινωνιακή διάθεση ή να ανεχόμαστε ρατσιστικές συμπεριφορές (όσοι είμαστε άλλης εθνικότητας). Τα αφεντικά μας αντιμετωπίζουν σαν αναλώσιμα είδη, σε ένα χώρο εργασίας που απ’ έξω μοιάζει καταναλωτικά ελκυστικός, αλλά πίσω απ’ τις βιτρίνες κρύβει μια μίζερη πραγματικότητα εκμετάλλευσης...
Για μας, ο αγώνας για τη διεκδίκηση καλύτερων συνθηκών εργασίας πρέπει να είναι συλλογικός. Μόνο έτσι μπορούμε να τα βάλουμε με το καθεστώς του εργασιακού μας χώρου, που υποστηρίζεται από κράτος και εργοδοσία και τείνει να νομιμοποιήσει την ανασφάλιστη εργασία, τα πετσοκομμένα μεροκάματα, την κάθε είδους μείωση της προσωπικότητάς μας ή και τρομοκράτησης μας από τους εργοδότες... Μάλιστα, σε επαγγέλματα σαν τα δικά μας, όπου η επαφή με τους πελάτες έχει και πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, πολλές φορές οι καταστάσεις που δημιουργούνται είναι πιο περίπλοκες απ’ την κλασσική σχέση εργαζομένου-αφεντικού.
Γι’ αυτό και πήραμε την απόφαση να ανοίξουμε την κουβέντα για όλα αυτά τα ζητήματα που μας απασχολούν. Αλλά επειδή η κουβέντα από μόνη της δεν ικανοποιεί και τις βιοτικές μας ανάγκες, αποφασίσαμε να περάσουμε και στη δράση...
Διεκδικούμε λοιπόν την εγκαθίδρυση κάποιων μίνιμουμ συνθηκών στον εργασιακό μας χώρο, συνθήκες που είτε είναι νομικά κατοχυρωμένες αλλά τα αφεντικά τις καταπατούν, είτε δεν είναι νομικά κατοχυρωμένες, αλλά με τη συλλογική μας προσπάθεια θα τις επιβάλλουμε και θα τις διατηρήσουμε.
Πιο συγκεκριμένα...
Δε θα ανεχτούμε άλλο την εργοδοτική τακτική της ανασφάλιστης εργασίας, την οποία προωθεί με διάφορα νομοθετικά τρικ και το κράτος. Απαιτούμε να ασφαλίζεται ο κάθε εργαζόμενος, για όλες τις ώρες και τις μέρες που δουλεύει, με ένσημα που να ανταποκρίνονται στην ειδικότητά του.
Η ανασφάλιστη εργασία βολεύει το αφεντικό, γιατί του επιτρέπει να παρανομεί συστηματικά σε βάρος μας, μας αφαιρεί το δικαίωμα στην ιατροφαρμακευτική κάλυψη και στις ιατρικές άδειες και μας αποδυναμώνει σε περίπτωση απόλυσης από τυχόν διεκδικήσεις μας.
Ζητάμε αύξηση των αποδοχών μας.
Σε πολλά μαγαζιά οι μισθοί βρίσκονται κάτω κι απ’ τα –απαράδεκτα –δεδομένα που ορίζει η συλλογική σύμβαση. Δικαιούμαστε προσαυξήσεις για τη βραδινή εργασία και για την εργασία Σάββατα και Κυριακές. Οι υπερωρίες μας κοστίζουν συνήθως ακριβότερα από όσο τις πληρωνόμαστε. Πιέζουμε όχι μόνο για αυτά που βάσει νόμου δικαιούμαστε, αλλά και για αυτά που πραγματικά δουλεύουμε.
Επίσης δεν δεχόμαστε να συμψηφίζεται ο μισθός μας με τυχόν φιλοδωρήματα. Πρέπει να πληρωνόμαστε συγκεκριμένα λεφτά, ασχέτως του πόσο βγαίνουν τα tips.
Βάζουμε τέλος στην εργοδοτική αυθαιρεσία κάθε είδους.
Διεκδικούμε τα δυο 15λεπτα διαλλείματα που δικαιούται κάθε εργαζόμενος που δουλεύει 8ωρο όρθιος, αρνούμαστε να κάνουμε δουλειές που μας επιβάλλει το αφεντικό, χωρίς να τις έχουμε συμφωνήσει (ψώνια, καθαριότητα κλπ.), αρνούμαστε να μας παρακρατούν το ποσό από τυχόντα λάθη στο ταμείο και γενικότερα δεν υποκύπτουμε σε παράλογες απαιτήσεις.
Γνωρίζουμε πως η εργοδοσία δε θα κάνει πίσω έτσι εύκολα, αλλάζοντας μια κατάσταση που χρόνια τώρα χτίζει με απολύσεις και εκφοβιστικές τακτικές, εκμεταλλευόμενη μια ευρεία προσφορά εργασίας στον κλάδο μας, σε συνθήκες αυξημένης ανεργίας.
Όμως είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε αυτή την κατάσταση. Ξεκινώντας απ’ το κέντρο της Αθήνας και επεκτείνοντας την προσπάθεια μας και σε όλες τις άλλες περιοχές, θα επιβάλλουμε στα αφεντικά μια πρώτη μερική βελτίωση των συνθηκών εργασίας μας και δε θα σταματήσουμε εκεί...
Οι απαιτήσεις μας είναι πολύ μεγαλύτερες από τα απλά αιτήματα που τώρα προσπαθούμε να κατοχυρώσουμε. Όμως ένα πρώτο βήμα βελτίωσης μπορεί να δώσει σε όλους μας την αυτοπεποίθηση που μας λείπει και να αλλάξει λίγο προς το καλύτερο την καθημερινότητα μας, ανοίγοντας το δρόμο για τις μελλοντικές μας διεκδικήσεις.
Η συλλογική μας προσπάθεια ενάντια στα αφεντικά δε θα μείνει στα λόγια...
Με την καθημερινή μας παρουσία στους χώρους εργασίας, με αντιπληροφόρηση των πελατών, ευρεία γνωστοποίηση των καταστημάτων που αυθαιρετούν σε βάρος εργαζομένων και καταγγελίες στους αρμόδιους φορείς, θα πιέσουμε για την ικανοποίηση των αιτημάτων μας.

Βάζουμε τέλος στην ανασφάλιστη εργασία.
Ζητάμε ένσημα που να ανταποκρίνονται στην εργασία μας
Ζητάμε αυξήσεις στους μισθούς.
Κανονική καταβολή των δώρων και των επιδομάτων, καθώς και των ανάλογων προσαυξήσεων για βραδινή εργασία.
Απαιτούμε δυο 15λεπτα διαλλείμματα στο 8ωρο για λόγους ορθοστασίας.
Αρνούμαστε να υποκύψουμε στις αυθαίρετες και παράλογες απαιτήσεις των αφεντικών.
Αρνούμαστε να δουλεύουμε υπό παρακολούθηση από κάμερες.

Όποιος εργαζόμενος απολυθεί επειδή προωθεί αυτή την προσπάθεια, θα στηριχτεί έμπρακτα με κάθε τρόπο από το σωματείο μας. Ήρθε η ώρα συλλογικά να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας...

15-07-2007

Είμαστε σερβιτόροι, μπουφετζήδες, μάγειρες, λαντζιέρηδες, και ότι άλλη ειδικότητα υπάρχει στο βασίλειο της εκμετάλλευσης που ονομάζεται «καταστήματα διασκέδασης». Δουλεύουμε σε ένα χώρο που βασιλεύει η ανασφάλιστη εργασία, ο παραλογισμός των αφεντικών και τα κέφια των πελατών. Μας προσλαμβάνουν και μας απολύουν ανάλογα με τις διαθέσεις τους και το πόσο υπάκουοι είμαστε. Έχουμε σιχαθεί «να δουλεύουμε για το καλό του μαγαζιού», να κάνουμε υποχωρήσεις στα οικονομικά ζητήματα γιατί το αφεντικό έχει δυσκολίες και να ακούμε συμβουλές για το πως πρέπει να είμαστε ευγενικοί και να χαμογελάμε σε πελάτες που μας αντιμετωπίζουν σα δούλους τους. Τώρα που ήρθε το καλοκαίρι και τα τραπεζοκαθίσματα θα κατακλύσουν τις πλατείες και τα πεζοδρόμια, δημιουργώντας νέες πρόσκαιρες θέσεις εργασίας, είναι μια καλή στιγμή να δούμε πως μπορούμε να αντιδράσουμε στη συνεχόμενη καταπίεση των δικαιωμάτων μας και τις απαράδεκτες συμπεριφορές των αφεντικών μας.

5 ΑΠΛΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΩΡΟ ΣΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ (ΚΑΙ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ)

1.ΚΑΝΕ ΔΙΑΛΛΕΙΜΜΑ... μην περιμένεις να δεις πόσο θα αντέξεις την ορθοστασία. Σε κάθε 8ωρο δικαιούσαι με το νόμο δυο 15λεπτα διαλλείμματα χωρίς διακοπή. ΚΑΝΕ ΔΙΑΛΛΕΙΜΜΑ... κάτσε κάπου να ξεκουραστείς και άσε το αφεντικό να γκρινιάζει... πες του πως κάνει καλό στην υγεία σου και ΜΗ ΣΗΚΩΝΕΣΑΙ ΑΠ’ ΤΗΝ ΚΑΡΕΚΛΑ.

2.Ότι χαρτί σου δίνει το αφεντικό για να υπογράψεις, πρέπει να το ελέγχεις εξονυχιστικά και να βεβαιώνεσαι για το τι ακριβώς γράφει. Μην επαναπαύεσαι στο ότι ο εργοδότης θα τηρήσει την προφορική σας συμφωνία. Αν έχεις αμφιβολίες για το τι υπογράφεις συμπλήρωσε δίπλα στην υπογραφή σου τη φράση «ΜΕ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ ΠΑΝΤΟΣ ΝΟΜΙΜΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΜΟΥ». Έτσι, αν προκύψει πρόβλημα, μπορείς να επικαλεστείς δόλο του εργοδότη και να μη σε δεσμεύει η υπογραφή σου.

3.(αυτό που ακολουθεί είναι αυτονόητο αλλά πρέπει να το πάρουν όλοι χαμπάρι, τόσο εμείς όσο και τα αφεντικά...) ΖΗΤΑ ΝΑ ΑΣΦΑΛΙΖΕΣΑΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΕΝΣΗΜΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΥΝ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΟΥ. Έτσι αν σου τύχει εργατικό ατύχημα θα αποζημιωθείς καταλλήλως. Έτσι δεν μπορεί να σε διώξει όποτε θέλει ο εργοδότης σου, ούτε να σου αλλάζει το ωράριο ή τις μέρες εργασίας κατά βούληση. Έτσι αποθαρρύνεις τα αφεντικά στο όργιο ασυδοσίας εναντίον μας σε κάθε μαγαζί διασκέδασης. Δουλεύεις 8 ώρες τη βδομάδα; τρία 4ωρα; δεν παίζει ρόλο, μη ζητάς την εισφορά σου στο χέρι, ΖΗΤΑ ΕΝΣΗΜΑ...

4. Σε περίπτωση που στο μαγαζί που δουλεύεις το αφεντικό ΔΕΝ ΣΟΥ ΑΠΟΔΙΔΕΙ ΤΑ ΦΙΛΟΔΩΡΗΜΑΤΑ πρέπει να γνωρίζεις πως αυτό είναι παράνομο και μπορείς να τα ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ μέχρι και δικαστικά... Αν και σκοπός μας είναι να διεδικούμε τις καλύτερες δυνατές αποδοχές απ’ τον εργοδότη και όχι να περιμένουμε τιπς, το σίγουρο είναι πως οι πελάτες δεν τα αφήνουν σ’ αυτόν για την ομορφιά του, αλλά στους εργαζομένους....

5. Όπου κι αν δουλεύεις και με όποια ειδικότητα, είναι λογικό να κάνεις υποχωρήσεις στον εργοδότη όταν αισθάνεσαι μόνος και έχεις ανάγκη τα λεφτά που παίρνεις. Σαν σωματείο προσπαθούμε να αλλάξουμε αυτή την αίσθηση αποξένωσης και αδυναμίας που επικρατεί στον κλάδο μας, ειδικά ανάμεσα σε αυτούς που δουλεύουν στον κλάδο μας και πιο προσωρινά. Ότι πρόβλημα κι αν αντιμετωπίσεις –κι ας μην είσαι μέλος του σωματείου- επικοινώνησε μαζί μας. Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ. Μπορούμε να στηρίξουμε τις διεκδικήσεις σου, όχι μόνο με συμβουλές αλλά και με τη φυσική μας παρουσία στο χώρο που εργάζεσαι... Έτσι θα καταλάβουν και τα αφεντικά ότι ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΟΝΟΙ και δε μπορούν να κάνουν ότι τους καπνίζει...




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οδηγίες για την καταγγελία στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) και ‘Ίδρυμα Κοινωνικής Ασφάλισης (Ι.Κ.Α.)

ΚΕΙΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΤΕΡΓΟ ΤΟΥ "ΜΠΑΡΜΠΑΛΙΑ" ΣΤΗ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΓΑΖΙ WEE DRUM (ΠΑΝΟΡΜΟΥ) 8/9/2016